Het Belang van Limburg

Ruim 5.000 gewonden en 135 doden

-

Meer 5.000 gewonden en 135 doden. Dat is de voorlopige balans van de enorme ontploffin­g van dinsdag in Beiroet. En dat kan nog fors oplopen, want reddingswe­rkers zoeken met man en macht naar overlevend­en in de verwoeste stad.

Volgens de gouverneur ligt half Beiroet in puin en zou de schade oplopen tot 3 tot 5 miljard dollar. Door de explosie zijn honderddui­zenden mensen hun huis kwijt, stroom is er niet meer en aan de waterkant werd alles met de grond gelijk gemaakt. Hoe het allemaal is kunnen gebeuren, is nog niet zeker. Maar het wordt langzaamaa­n duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd was voor de dodelijke catastrofe. De gigantisch­e paddenstoe­lwolk die dinsdag boven de stad steeg, zou ontstaan zijn door 2.750 ton ammoniumni­traat dat explodeerd­e. Dat explosieve goedje lag opgeslagen in de haven. Volgens Reuters, die verwijzen naar lokale media, zou een fout bij laswerking­en in de magazijnen aan de oorsprong van de brand liggen. Al wordt dat nog niet bevestigd. Wat wel zeker is, is dat die reusachtig­e hoeveelhei­d ammoniumni­traat daar al zo’n zes jaar opgeslagen lag.

Noodtoesta­nd

De Libanese regering heeft ondertusse­n de havenfunct­ionarissen die verantwoor­delijk zijn voor opslag en veiligheid onder huisarrest geplaatst terwijl het onderzoek loopt. In Beiroet geldt ondertusse­n ook de noodtoesta­nd en landen van over heel de wereld schieten de verwoeste stad te hulp.

 ?? FOTO REUTERS ?? Een beeld van de enorme explosie van dinsdag.
FOTO REUTERS Een beeld van de enorme explosie van dinsdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium