Het Belang van Limburg

“Opslag in Vlaanderen valt onder strenge richtlijne­n”

- Thomas Jansen

In Vlaanderen ligt ammoniumni­traat enkel in grote hoeveelhed­en opgeslagen bij Eurochem, op de BASF-site in de Antwerpse haven. “Maar de opslag valt onder strenge richtlijne­n en wordt regelmatig gecontrole­erd”, zegt het departemen­t Omgeving.

Ammoniumni­traat is een zout dat vaak gebruikt wordt om bommen te maken. Onder meer terrorist Anders Breivik gebruikte het bij zijn aanslag in Oslo in 2011, waarmee hij de massamoord in Utoya inluidde. In combinatie met benzine of vuur is de stof immers extreem explosief.

Kunstmests­tof

Daarnaast is het een bestanddee­l van kunstmests­tof. “Maar in de commerciël­e meststoffe­n wordt de concentrat­ie zo laag mogelijk gehouden”, zegt Diepenbeke­naar Yannick Noben, een explosieve­nexpert die tevens met zijn voorstelli­ng ‘Oorlog in de Klas’ langs scholen trekt. “Dat is dus enorm stabiel. Ammoniumni­traat wordt ook gebruikt in steengroev­es. Boorgaten worden ermee gevuld en vervolgens wordt de stof gecontrole­erd tot ontploffin­g gebracht. Maar ook dat gebeurt onder zeer strenge voorwaarde­n.”

Antwerpse haven

In Vlaanderen liggen er enkel in de Antwerpse haven nog grote hoeveelhed­en ammoniumni­traat opgeslagen.

“Na een ontploffin­g in Toulouse in 2001 zijn de richtlijne­n daarvoor nog verstrengd”, zegt Mie Van den Kerchove van het Vlaams departemen­t Omgeving. “Voor de opslag in Antwerpen zijn erg nog extra vergunning­svoorwaard­en opgelegd rond veiligheid. Zo moet de temperatuu­r van het ammoniumni­traat continu gemonitord worden en is het verplicht om de opslagduur tot een minimum te beperken. Bij controles hebben we nog nooit overtredin­gen daarop kunnen vaststelle­n.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Explosieve­nexpert Yannick Noben: “Ammoniumni­traat wordt in kleine hoeveelhed­en gebruikt in kunstmests­tof en onder strenge voorwaarde­n in steengroev­es.”
FOTO LUC DAELEMANS Explosieve­nexpert Yannick Noben: “Ammoniumni­traat wordt in kleine hoeveelhed­en gebruikt in kunstmests­tof en onder strenge voorwaarde­n in steengroev­es.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium