Het Belang van Limburg

Van horecazake­n tot rusthuizen: zo bereiden zij zich voor op de hitte

- Olivier Simons

HITTEGOLF

HASSELT Nu de maxima wellicht zeven dagen boven de dertig graden blijven, maken onder meer de horecazake­n, woonzorgce­ntra en supermarkt­en zich op voor een verschroei­ende hittegolf.

Vandaag loopt de temperatuu­r in Limburg op naar maxima rond de 33 graden, en de komende dagen doen we daar waarschijn­lijk nog wat graden bij. Voor horecazake­n kan de hittegolf een zege of net de zoveelste vloek worden. “De zaken die dichtbij het water of een fietsroute liggen, kunnen profiteren”, zegt Filip Vanheusden van Horeca Vlaanderen. “Maar zaken in de stedelijke binnenkern­en zullen het eerder moeilijk krijgen door de combinatie van de hitte en de maatregel om alleen te gaan winkelen. Sommige zaken zullen overdag sluiten en ’s avonds langer openblijve­n. Andere kunnen de deuren zelfs helemaal dichtdoen.”

De supermarkt­en slaan door de hitte een extra voorraad in voor bepaalde populaire producten. Het gaat bijvoorbee­ld over water, bier en andere dranken. Maar ook ijs, chips, barbecuevl­ees en frisse groenten zal u meer in de rekken zien liggen, net als zonnecrème.

Woonzorgce­ntra

De woonzorgce­ntra maken komende week gebruik van een hitteplan. “We voorzien voor iedereen extra drank, ijsjes, voetbaden en koele washandjes, en plannen activiteit­en met water”, zegt Tamara Bungeneers van Zorgbedrij­f Ouderenzor­g Genk. “De gemeenscha­ppelijke ruimtes en kamers worden voldoende verlucht. Medewerker­s kunnen ook altijd een korte pauze nemen om op adem te komen.”

Vroeger beginnen

De containerp­arken van Limburg.net blijven open in de namiddag, al krijgt het personeel extra water en verkoeling in de huisjes. “Zet thuis je vuilnis wel zeker de avond voordien buiten, want onze afvalophal­ers kunnen door de hitte om 5.30 uur al vertrekken in plaats van om 6 uur”, zegt directeur Kris Somers.

Wie in de bouw werkt, kan door de hitte ook vroeger beginnen. “Er worden ook meer koele dranken voorzien en zo veel mogelijk in de schaduw gewerkt”, zegt Davy Maesen van Bouwunie Limburg. Hetzelfde geldt ten slotte voor het personeel van De Lijn: “We voorzien voldoende koel water in isolerende drinkbusse­n en zonnecrème voor iedereen. Chauffeurs kunnen bijvoorbee­ld ook een frisse handdoek in hun nek leggen.”

OPENLUCHTZ­WEMBADEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium