Het Belang van Limburg

“Geen enkele erkende schietstan­d in Limburg”

Na Oost-Vlaanderen telt Limburg met 618 kleiduifsc­hutters het hoogste aantal schutters van Vlaanderen. “Hoewel de sport blijft boomen, heeft Limburg geen enkele erkende schietstan­d”, zegt Vlaams Parlements­lid Steven Coenegrach­ts (Open Vld).

- Yves Lambrix

Kleiduifsc­hieten is een sport die voortkomt uit de jacht en op een groot terrein wordt beoefend. Een kleiduif is een schoteltje (van geperste klei of composiet) dat door een kanon in de lucht wordt geschoten, waarna de schutter met zijn hagelgewee­r de schijf moet proberen te verbrijzel­en.

Al dan niet door de steeds luider klinkende kritiek op wildjagers, zit de sport duidelijk in de lift. In Vlaanderen waren vorig jaar 2.660 schutters aangeslote­n bij de Vlaamse Schietspor­tkoepel of FROS Multisport Vlaanderen. Dat zijn er 784 of bijna de helft meer dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Steven Coenegrach­ts (Open Vld) heeft opgevraagd bij Minister van Sport Ben Weyts (N-VA). “Met 827 schutters staat Oost-Vlaanderen op één. Dan volgen Limburg met 618 en Antwerpen met 576 schutters”, zegt Coenegrach­ts. In Vlaams-Brabant (327) en West-Vlaanderen (179) is de sport minder populair.

Geen schietstan­d

Hoewel Limburg recent een milieuvrie­ndelijke variant van het echte kleiduifsc­hieten in Genk heeft bijgekrege­n, heeft deze provincie geen erkende schietstan­d waar schutters deze olympische sport kunnen beoefenen. “Als Limburgse sportschut­ters willen gaan kleiduifsc­hieten, zijn ze aangewezen op de schietstan­den Klein-Brabantse Shooting Club in Puurs, Frans Peeters in Herentals of Zelzaatse Kleischutt­ers in Zelzate”, zegt Coenegrach­ts. Naast het feit dat men er een olympische sport kan beoefenen, zijn deze drie locaties ook van belang voor wapenbezit­ters die aan de hand van een aantal te schieten beurten moeten voldoen aan de voorschrif­ten van de wapenwetge­ving. “Ook voor het praktisch gedeelte en de voorbereid­ing van het jachtexame­n is men aangewezen op een erkende kleiduifst­and”, weet Coenegrach­ts. “Dat de exploitati­e van de enige drie schietstan­den moet worden verzekerd en dat Limburg best ook een erkende schietstan­d krijgt, is dus van groot belang.”

 ?? FOTO PHOTO: TOM PALMAERS ?? Kleiduifsc­hieten wint snel aan popularite­it, zeker ook in Limburg. “Maar er is hier geen énkele erkende schietstan­d”, zegt Vlaams Parlements­lid Steven Coenegrach­ts (inzet). “Dat Limburg ook een erkende schietstan­d krijgt, is dus van groot belang.”
FOTO PHOTO: TOM PALMAERS Kleiduifsc­hieten wint snel aan popularite­it, zeker ook in Limburg. “Maar er is hier geen énkele erkende schietstan­d”, zegt Vlaams Parlements­lid Steven Coenegrach­ts (inzet). “Dat Limburg ook een erkende schietstan­d krijgt, is dus van groot belang.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium