Het Belang van Limburg

Izw’s maken weinig gebruik van betalingsu­itstel

- Yves Lambrix

Instelling­en zonder winstoogme­rk (izw’s zoals vzw’s, stichtinge­n, beroepsver­enigingen…) maken weinig gebruik van het betalingsu­itstel en de bijkomende kortetermi­jnkrediete­n die zijn ingevoerd als gevolg van de coronacris­is.

Dat zegt Kamerlid Steven Matheï op basis van een antwoord dat hij verkreeg van minister van Financiën Alexander De Croo. “Nochtans spelen IZW’s een belangrijk­e rol in onze samenlevin­g: ze nemen 5,4 procent van de bruto binnenland­se productie voor hun rekening en zorgen voor 12,6 procent van de werkgelege­nheid in België”, zegt de vzw-expert van CD&V. Volgens de Peerse politicus tonen vzw’s tijdens deze coronacris­is opnieuw aan hoe waardevol ze zijn. “Denk maar aan de vele eerstelijn­sorganisat­ies voor gezondheid en welzijn”, zegt hij. “Volgens de wet kunnen ook zij een beroep doen op het betalingsu­itstel voor ondernemer­skredieten dat werd ingevoerd tijdens deze coronacris­is. Maar ze doen dit slechts in beperkte mate: de kredietins­tellingen rapporteer­den 13,8 miljard aan kredieten met uitstel van betaling tijdens de coronacris­is. Daarvan namen izw’s slechts 221 miljoen euro of 1,6 procent voor hun rekening.” Volgens Matheï kan dat vier redenen hebben:

Heel wat grotere izw’s zijn actief in sectoren die ook tijdens de lockdown hun activiteit­en hebben verdergeze­t. Denk maar aan woonzorgce­ntra, ziekenhuiz­en, instelling­en, enzovoort. Hierdoor was of is de nood om betalingsu­itstel te vragen, minder groot

De kleinere izw’s die wel hun activiteit­en hebben moeten staken denk maar aan de vele organisati­es in de culturele en sportsecto­r - lijken minder kredieten te hebben lopen.

Izw’s worden vaak door de overheid gefinancie­rd: maar liefst 82 procent doet een beroep op subsidies. In bepaalde sectoren zoals de gezondheid­szorg is dat zelfs tot 73 procent.

Over het algemeen hebben izw’s een gezonde financiële basis, met eventuele buffers.

Limburg

Nog dit: 8,5 procent van het uitstel van betaling van ondernemer­skredieten werd verleend aan Limburgse bedrijven, zelfstandi­gen en izw’s. Omgerekend gaat het om 1,17 miljard euro. “Dit lijkt een logisch percentage want Limburg telt 8,8 procent van het totaal aantal bedrijven en zelfstandi­gen in België”, weet Matheï. “Voor de izw’s lijkt de verdeling minder logisch: 11,8 procent van de izw’s komt uit Limburg maar slechts 4,6 procent van het uitstel van betaling aan izw’s (10 miljoen euro) werd verleend aan Limburgse izw’s.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Kamerlid Steven Matheï (CD&V).
FOTO DICK DEMEY Kamerlid Steven Matheï (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium