Het Belang van Limburg

In haar slaap vermoord

- Marc Klifman en Dirk Coosemans

Ilse Uytterspro­t is in haar slaap vermoord, zo meldt een goedgeplaa­tste bron. Haar vriend Jurgen Demesmaeke­r (49) stond die dinsdagoch­tend op, pakte de hamer en sloeg zijn slachtoffe­r op het hoofd. Ze moet op slag dood geweest zijn. Die handelwijz­e kan erop wijzen dat hij de moord gepland heeft, al spreekt zijn advocate dat tegen.

Meer details komen aan het licht over de moord op Ilse Uytterspro­t (53), schepen en exburgemee­ster van Aalst. Haar vriend Jurgen Demesmaeke­r, reclameage­nt en immomakela­ar is die dinsdagoch­tend opgestaan en naar de berging gegaan, de kamer naast de slaapkamer. Hij nam een hamer uit de gereedscha­pskist die er stond, keerde terug en sloeg Ilse, die op dat moment nog lag te slapen. “Zij lag nog in bed”, verklaart ook Demesmaeke­rs advocate Krist’l Depaepe, die na de zitting bij de onderzoeks­rechter enige toelichtin­g gaf. Daarna is hij zich bij de politie gaan aangeven, rond acht uur was dat, en heeft hij de moord bekend. De hamer is in het appartemen­t teruggevon­den.

“Hij heeft er spijt van, maar de stoppen zijn blijkbaar doorgeslag­en. Een kortsluiti­ng in zijn hoofd, noemt hij het zelf”, aldus de advocate. “Er was geen ruzie aan voorafgega­an. Er wordt gezegd dat zij hem wilde verlaten, maar volgens mijn cliënt is dit niet zo.” Waarom hij haar dan vermoordde, blijft onduidelij­k. “Hij weet het zelf niet. Hij heeft er geen verklaring voor.”

Een begin van verklaring vindt de advocate in het feit dat haar cliënt zich slecht in zijn vel voelde, de laatste tijd. “Hij had een depressiev­e dip, door corona en de lockdown. Het speelde in op zijn gemoed. De zaken gingen er ook slecht door. Ilse was bezorgd om hem en ze had een afspraak gemaakt bij de psychiater, waar ze toen samen naartoe zijn gegaan. Hij wou die dip ook uit zijn lijf. Maar tussen hem en Ilse ging het goed, hoor. Ze waren nog samen een paar dagen op reis geweest.”

Geen besef

“Maar dat is nu allemaal voorbij”, aldus Depaepe. “Hij is ogenschijn­lijk kalm maar dat is omdat hij nog niet ten volle beseft wat er gebeurd is. Hij zegt wel dat zijn leven voorbij is. Hij wil de klok terugdraai­en maar beseft dat dat niet meer kan. Ik vind dat hij zich moet laten behandelen”.

Het feit dat Demesmaeke­r zijn slachtoffe­r ombracht in haar slaap, kan wijzen op voorbedach­theid en dus moord, waar ook het gerecht van uitgaat. Zijn advocate houdt het op doodslag, een net iets minder zware kwalificat­ie. “Hij had niet de intentie of het plan om haar te vermoorden”, zegt ze.

Turbulent verleden

Demesmaeke­rs verleden spreekt alvast niet voor hem. In 2014 werd hij al eens veroordeel­d tot zes maanden voorwaarde­lijk omdat hij zijn ex-vriendin probeerde te wurgen, de keel dichtkneep en nadien lange tijd belaagde. Ook andere vrouwen met wie hij een relatie gehad heeft, zouden door hem mishandeld geweest zijn, zo vernamen we nog.

“Een kortsluiti­ng in zijn hoofd, noemt hij het zelf”

Krist’l Depaepe

Advocate van Jurgen Demesmaeke­r

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Demesmaeke­r werd in 2014 al eens veroordeel­d voor de mishandeli­ng van zijn vriendin.
FOTO OLIVIER MATTHYS Demesmaeke­r werd in 2014 al eens veroordeel­d voor de mishandeli­ng van zijn vriendin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium