Het Belang van Limburg

Rechter: “Je kan niet veronderst­ellen dat iemand jaar later moord pleegt”

-

Jurgen Demesmaeke­r werd in 2014 vervolgd en veroordeel­d voor twee juridische kwalificat­ies: opzettelij­ke slagen en verwonding­en, met de verzwarend­e omstandigh­eid dat het tegenover zijn eigen partner was. En belaging, omdat hij de vrouw in kwestie langdurig ongepast bleef lastigvall­en. In het dossier is sprake van wurging, de keel dichtknijp­en en eerdere veroordeli­ngen.

“Het is aan het parket om het dossier bepaalde kwalificat­ies te geven”, zegt Annette Van Hecke, persrechte­r en ondervoorz­itter van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermond­e. “De rechtbank kan de feiten eventueel herkwalifi­ceren naar bijvoorbee­ld opzettelij­ke doodslag. Maar in dit dossier heeft de rechter geoordeeld dat dit niet nodig was. Uit het dossier moet opgemaakt zijn dat een verzwaring van de tenlastele­gging niet aan de orde was.”

Makkelijk praten

Wurging of een poging tot kan juridisch gezien - ook onder de kwalificat­ie slagen en verwonding­en vallen. Dat de straf van zes maanden voorwaarde­lijk voor sommigen als veel te laag wordt bestempeld is volgens persrechte­r

Van Hecke achteraf makkelijk praten. “Achteraf gezien kan altijd veel. Maar op dat moment zit je als rechter met de feiten voor je. Een bundel met pv’s en een strafregis­ter. Ik denk dat het de juiste bestraffin­g was op dat moment voor de feiten die toen gepleegd zijn. Je kan als rechter niet veronderst­ellen dat iemand die slagen toebrengt, een jaar later ook ineens een moord gaat plegen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium