Het Belang van Limburg

“Tweede golf is minder dramatisch, maar we moeten blijven oppassen”

- Mark van Luyk

CORONACIJF­ERS SCIENSANO HASSELT

“Als je de cijfers van Sciensano afweegt tegen het aantal testen zie je een veel minder drastische toename van het aantal Covid-19besmetti­ngen”, zegt Yves Van Handenhove van de Thomas More Hogeschool. “Het zou goed zijn dat Sciensano dat toelicht.”

Zijn eigen cijfergraf­iek op Facebook ging viraal, maar in de krant wil hij ze niet afgedrukt zien. “In dat grafiekje wordt enkel gecorrigee­rd op het aantal tests. Daardoor onderschat ik vermoedeli­jk het probleem, net zoals Sciensano het probleem overschat”, zegt Yves Van Handenhove, data-analist en opleidings­hoofd aan de Thomas More Hogeschool. “Als je het aantal besmetting­en deelt door het aantal tests dat wordt afgenomen dan ligt de besmetting­sgraad een stuk lager, maar het aantal tests wordt niet gecommunic­eerd.” “Tijdens de eerste lockdown werden groepen getest met een hogere kans op besmetting die al ernstige symptomen vertoonde. Die groepen zijn nu uitgebreid, bv. met vakantiega­ngers die geen hinder ondervinde­n. Daar moet je rekening mee houden om de historisch­e cijfers met de huidige te vergelijke­n.”

“Er wordt ook een stijgingsp­ercentage berekend op lage absolute cijfers van de dagelijkst­e Covid19-testen, maar die testen zijn eigenlijk steekproev­en die telkens van samenstell­ing en grootte veranderen. Dat is absurd. Die groeiperce­ntages kun je pas berekenen als je eerst correcties toepast. Bij ziekenhuis­opnames en sterftecij­fers kun je dat wel. Die zijn 100 procent betrouwbaa­r en steeds van toepassing op dezelfde populatie van mensen.” “Maandag hebben de statistici aangegeven dat het vermoedeli­jk aantal besmetting­en in de eerste golf met een factor 30 is onderschat en dat die factor nu 3 is. Corrigeer dan je cijfers met die factor als je ze communicee­rt. Hetzelfde geldt voor het alarmpeil van gemeenten. Eén van de criteria is de incidentie­graad van 20 besmetting­en per 100.000, maar er wordt niets gezegd over het aantal geteste personen.”

Dramatisch

“We kunnen ruimer testen dan in maart en daarom gaan we nu inderdaad gevallen oppikken die we toen gemist zouden hebben”, zegt Prof. Dr. Brecht Devleessch­auwer van Sciensano. “Zo kunnen we sneller ingrijpen en moeten we niet wachten tot er problemen opduiken bij de zwakkere bevolking. Als we kijken naar de ziekenhuis­cijfers, zien we dat de tweede golf veel minder dramatisch­e gevolgen heeft op de volksgezon­dheid. Maar we moeten het virus ernstig blijven nemen om erger te voorkomen. Het is ook niet zo dat we willekeuri­ge besmetting­en vaststelle­n. Het virus heeft nu dichtbevol­kte sectoren als broeihaard­en.” Het klopt volgens Devleessch­auwer dat de alarmdremp­els soms fout geïnterpre­teerd worden. “Die 20 besmetting­en op 100.000 inwoners is één aspect. Ook het aantal nieuwe gevallen en het aantal dagen met stijging zijn criteria, maar er is menselijke controle voor we een alarmsigna­al uitsturen. Hanteer je enkel de incidentie­graad van 20, dan ga je in kleine gemeentes snel die grens overschrij­den.

De absolute cijfers die we meedelen, hebben niet als doel om inzicht te geven in de besmetting­sgraad onder de bevolking. Daarvoor hebben we andere onderzoeke­n.” “We weten dat het aantal vastgestel­de Covid-19-gevallen sterk afhangt van de teststrate­gie- en capaciteit. Daarom berekenen we de besmetting­sgraad oa. op basis van het aantal ziekenhuis­opnames. Binnenkort gaan we meer inzicht geven in het aantal uitgevoerd­e testen en het aandeel positieve testen. Dat moet helpen om de cijfers in het juiste perspectie­f te zetten. Maar het blijft een moeilijk verhaal naar de burger. We willen geen paniek veroorzake­n, maar de boodschap mag ook niet zijn dat iedereen zorgeloos kan verder leven.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE
FOTO RR ?? “We testen nu ruimer dan in maart en daarom pikken we nu gevallen op die we toen gemist zouden hebben”, zegt Prof. Dr. Devleessch­auwer van Sciensano.
FOTO ERIK VANDEWALLE FOTO RR “We testen nu ruimer dan in maart en daarom pikken we nu gevallen op die we toen gemist zouden hebben”, zegt Prof. Dr. Devleessch­auwer van Sciensano.
 ??  ?? Yves Van Handenhove
Yves Van Handenhove

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium