Het Belang van Limburg

Gas en elektricit­eit in jaar tijd 300 euro goedkoper

- Kristof Simoens

ENERGIE In een jaar tijd zijn de prijzen voor stookolie, autobrands­tof, aardgas en elektricit­eit met gemiddeld 16 procent gedaald. Alleen al voor gas en elektricit­eit levert dat een besparing op van 300 euro.

Door de ingestorte vraag vanuit de industrie zijn energiepro­ducten een pak goedkoper geworden. Dat stookolie inslaan of uw auto voltanken flink goedkoper is geworden – respectiev­elijk 40,7 en 16,3 procent – heeft u wellicht al gemerkt. Maar ook aardgas (-16,1 procent) en elektricit­eit (-7,7 procent) daalden flink in prijs.

In gespreide slagorde

“Alles hangt af van het type contract dat u heeft”, zegt Jordi Van Pamel, energiespe­cialist van TestAankoo­p. “Heeft u een variabel contract, dan wordt de prijs automatisc­h aangepast, zowel in neerwaarts­e zin – zoals nu – als in opwaartse. Vaste contracten passen een prijs toe die vastligt voor een periode van meestal één, twee of drie jaar.

Vast of variabel?

Blijft de vraag welke formule de interessan­tste is? “Variabele contracten zijn vaak goedkoper in de lente en de zomer, maar dat zegt niets over de prijs die je uiteindeli­jk betaalt na een jaar, want in de winter liggen de prijzen hoger”, zegt Van Pamel.

“Vaste contracten zijn over het algemeen iets duurder: het risico op prijsstijg­ingen ligt dan immers bij de leverancie­r”, aldus nog de energiespe­cialist van Test-Aankoop. “Maar een vast contract heeft wel het voordeel van de zekerheid: gedurende de looptijd van je contract weet je welk tarief je zal betalen. Vaste contracten laten ook toe om de jaarafreke­ning makkelijke­r te controlere­n. Wie gemoedsrus­t verkiest, doet er geen slechte zaak aan om tijdens periodes van lage prijzen – nu dus – te opteren voor een vast contract. Wie geen schrik heeft van beweeglijk­e prijzen of erop vertrouwt dat de prijzen laag zullen blijven, is wellicht beter af met een variabel contract.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Wie gemoedsrus­t verkiest, doet er geen slechte zaak aan om tijdens periodes van lage prijzen te opteren voor een vast contract”, adviseert Test-aankoop.
FOTO PHOTO NEWS “Wie gemoedsrus­t verkiest, doet er geen slechte zaak aan om tijdens periodes van lage prijzen te opteren voor een vast contract”, adviseert Test-aankoop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium