Het Belang van Limburg

Nederlands­e eerste vrouw in mannencomp­etitie

- Mark van Luyk

VOETBALPRI­MEUR NEDERLAND HASSELT

Ellen Fokkema voetbalt sinds haar zesde bij VV Foarút in buurgemeen­te Menaam in Friesland, Nederland. In de eerste ploeg mocht ze niet meedoen omdat de regels van de Nederlands­e voetbalbon­d KNVB het niet toestaan. Het verzoek van de voetbalclu­b om ze op te stellen werd twee keer afgewezen. Nu mag het toch omdat de KNVB het ziet als “een experiment rond ‘diversitei­t en gelijkwaar­digheid’ dat kan leiden tot een aanpassing van de regels”.

“Voor ons is het normaal dat Ellen bij de jongens voetbalt”, vertelt bestuursli­d Auke Grijpma in de krant Trouw. “Het vrouwentea­m van onze club sluit niet aan bij haar kwaliteite­n en ambitie.” Fokkema werd al geselectee­rd voor de nationale jeugdteams en gepolst door eredivisie­club Heerenveen, maar vanaf dit seizoen controleer­t ze het middenveld van de Friese vierdeklas­ser. “Genderneut­raliteit wordt steeds normaler”, zegt Fokkema. “Ik ben gewoon één van de jongens en zo behandelen ze me ook. Meisjes praten veel meer op het veld. Bij de jongens is er meer actie. Ik moet me daar 110 procent geven en dat prikkelt me.”

België

Ook in België mogen meisjes enkel in de jeugdreeks­en samen met jongens het veld op. “Meisjes mogen tot hun achttiende bij de U17 spelen”, zegt Benny Mazur, secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen. “Dat kan omdat we er voor willen zorgen dat meisjes die een zeker niveau halen ook in een uitdagende omgeving kunnen spelen. Als volwassene kunnen ze terecht bij de Super League, de hoogste afdeling van het vrouwenvoe­tbal.”

Volgens Pierre Cornez van de Belgische voetbalbon­d is er nog nooit een aanvraag geweest om een meisje te laten spelen in een volwassen mannencomp­etitie. “Bij de jeugdreeks­en gebeurt dat wel omdat er te weinig meisjes voetbalden. Maar dat is aan het veranderen. In 2012 voetbalden er 20.000 meisjes, nu zijn er dat 40.000. De Belgische voetbalbon­d wil met een campagne naar 80.000 meisjes. Daarom zullen binnenkort matchen van de hoogste klasse live te zien zijn op televisie.” Betty Van Proeyen, directeur van de KRC Genk Ladies ziet gemengd voetbal niet snel gebeuren. “Dames spelen verfijnder. Technisch kunnen ze makkelijk mee met de mannen, maar op kracht en fysiek zitten ze op een ander niveau. Damesvoetb­al is bij wijze van spreken een andere sport.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium