Het Belang van Limburg

116.000 minder jobstudent­en aan het werk

-

VAKANTIEWE­RK

In de eerste maand van de zomervakan­tie is de studentena­rbeid met 24 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, zo meldt uitzendbur­eau Randstad. Als deze trend heel de zomervakan­tie aanhoudt, wat verwacht wordt, dan komt dat in totaal neer op 116.000 studenten minder aan het werk.

Vorig jaar werkten tijdens de zomermaand­en in totaal 465.000 studenten. Een absoluut record, waarvan al een tijdje duidelijk was dat het dit jaar niet gebroken zou worden. Vorige maand maakte Randstad nog de schatting dat er 93.000 studenten minder aan de slag zouden gaan. Dat cijfer is nu al bijgesteld naar 116.000. “Die 93.000 was nog een redelijk optimistis­che schatting”, zegt Jan Denys van Randstad. “Maar de realiteit heeft ons al snel ingehaald. De tweede golf van het coronaviru­s kwam er sneller dan verwacht, waardoor onder meer de maatregele­n voor de horeca en de evenemente­n weer verstrengd werden en er opnieuw minder werkkracht nodig was.”

Fruitsecto­r

De achteruitg­ang is merkbaar in nagenoeg alle sectoren. Horeca en pretparken tekenen voor een daling van respectiev­elijk 50 en 30 procent. Ook heel wat industriël­e sectoren (metaal, voeding) en banken en verzekerin­gen werken dit jaar met minder studenten.

In de bouw en de chemie blijft de achteruitg­ang redelijk beperkt (-15 procent). “Wel opmerkelij­k”, aldus Denys. “Omdat dit jaar veel minder Oost-Europeanen naar ons land komen, staan er wel nog honderden vacatures open in de (Limburgse) fruitpluks­ector. Wie nog iets zoekt, kan dus zijn kans nog grijpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium