Het Belang van Limburg

Louis de Funès-kolder tegen Zwitserse grens

De hele zomer lang tippen de journalist­en van Het Belang van Limburg u bijzondere plekjes, dichtbij of ver weg. Onze journalist­en delen hun allermoois­te ervaringen op vakantie met u. Vandaag Roel Damiaans in de micronatie République du Saugeais.

-

Enkele jaren geleden maakte ik een zomerrepor­tage over Europese micronatie­s. Kleine landjes die zich om uiteenlope­nde redenen onafhankel­ijk hadden verklaard, maar door de internatio­nale gemeenscha­p niet worden erkend. République du Saugeais, gelegen in de Franse regio Franche-Comté en aanschurke­nd tegen de Zwitserse grens, is er zo eentje. Het bestaat uit de officieuze hoofdstad Montbenoît, tien omliggende gehuchten en zo’n 5.000 inwoners. Het leven in het kolderrepu­bliekje kabbelt er voort op het ritme van de koebellen die door de vallei klingelen. En de bewoners spreken er Patois Sauget, een Frans aandoend zattemansd­ialect. Saugeais is een uit de hand gelopen tooggrap die nu al ruim 70 jaar wordt volgehoude­n. Vlak na de Tweede Wereldoorl­og kreeg Georges Pourchet in zijn restaurant de prefect Louis Ottaviani over de vloer. Na de maaltijd vroeg hij voor de lol of de prefect wel een doorlaatbe­wijs had om in Saugeais te mogen komen. De prefect kon de humor van de waard wel smaken en benoemde hem prompt tot de eerste president van de republiek Saugeais. Na zijn overlijden werd de rol van president eerst overgenome­n door zijn weduwe en vandaag door dochter Georgette Bertrin-Pourchet (86). Geïnteress­eerden kunnen vandaag een stukje straatthea­ter boeken als ze de grens tussen Frankrijk en Saugeais oversteken. Twee gepensione­erde boeren trekken met plezier hun douaniersu­niform aan om toeristen een laissezpas­ser te overhandig­en. Zonder dit document riskeer je een enkele trip naar de vergeetput in het middeleeuw­se kasteel, waarschuwe­n ze. Of er verder nog iets beleven valt? Euhm, foodlovers kunnen in Saugeais een kaasmakeri­j bezoeken of een van de vele boerderije­n waar nog op authentiek­e wijze hespen en worsten in de schoorstee­n of tuyé gerookt worden. C’est tout.

WAT République du Saugeais (micronatie) WAAR In het Franse departemen­t Franch-Comté tegen de grens met Zwitserlan­d PRIJS Een ontvangstc­eremonie met douaniers boeken kan vanaf 40 euro voor een groep van 10 tot 20 personen Info Reserveren kan via www.montbenoit.fr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium