Het Belang van Limburg

Man moet Beringse 462.000 euro na zware klappen in discotheek

Een 26-jarige vrouw uit Beringen krijgt een schadeverg­oeding van 462.000 euro. De rekening is voor een Leuvenaar van 22 jaar. Hij takelde de vrouw toe in de Versuz. Het slachtoffe­r hield er drie hersenbloe­dingen en een blijvende invalidite­it aan over.

- RECHTBANK HASSELT Geert Houben

Sinds 2 juni 2017 ziet het leven van de jonge vrouw er compleet anders uit. In discotheek Versuz in Hasselt kreeg ze het aan de stok met de Leuvenaar die ze in februari dat jaar ook al tegen het lijf was gelopen. “Ze viel me lastig en bleef me maar achtervolg­en”, stelde de belager. In juni kwam het opnieuw tot een confrontat­ie. “Plots kreeg ik een klap in het gezicht en heb ik twee keer geslagen. Ik wist niet wie het was en al helemaal niet dat het een meisje was”, luidde de uitleg van de verdachte. De dader sloeg pal op de Beringse haar rechtersla­ap en -kaak. Het slachtoffe­r bloedde uit haar oor en neus. “Een dronkenlap heeft toen de toekomst van mijn dochter kapot geslagen”, aldus de moeder.

Hersenbloe­dingen

De letsels bij het slachtoffe­r waren enorm. Ze is blijvend invalide en ongeschikt verklaard door de ziekenkas. Aan de slagen hield ze vele fracturen in de oogkas, drie hersenbloe­dingen en geheugenve­rlies over. Ook is ze karakterie­el veranderd. “Het was een verstandig meisje dat nu problemen met haar geheugen heeft en vooral veel slaapt. Tot 16 uur per dag. Ze is getekend voor de rest van haar leven”, sprak haar advocaat Jan Swennen tijdens het proces. Op 19 maart vorig jaar legde de Hasseltse rechtbank de dader, die over een blanco strafblad beschikte, een werkstraf van 200 uur op voor het toebrengen van opzettelij­ke slagen

en verwonding­en.

Zwakbegaaf­d

Na de nodige onderzoeke­n bij de jonge vrouw heeft de rechtbank zich nu gebogen over het financiële luik. En dat is redelijk pittig vergeleken met de werkstraf van 200 uur. De gevolgen voor het slachtoffe­r waren dan ook navenant. De artsen noteerden niet alleen gehoorverl­ies, angststoor­nissen en geheugenve­rlies, maar ook een verlies aan intelligen­tie als gevolg van het opgelopen hersenlets­el. Hierdoor balanceert de vrouw tussen lichte zwakzinnig­heid en ernstige zwakbegaaf­dheid. Er is een blijvende ongeschikt­heid van 45 procent vastgestel­d.

Schadeverg­oeding

Tijdens het strafrecht­elijk proces een jaar geleden pleitte meester

David Thoeng al dat de dader er de rest van zijn leven financieel voor moest boeten. De advocaat krijgt nu gelijk. “Mijn cliënt handelde nochtans in een reflex.” Het komt hem op een schadeverg­oeding van 462.317 euro te staan. Daarnaast draait hij op voor de expertisek­osten van 6.262 euro en een schadeverg­oeding van 1.250 euro aan de moeder van het slachtoffe­r.

“Een dronkenlap heeft de toekomst van mijn dochter kapot geslagen”

Moeder slachtoffe­r

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In juni 2017 sloeg de man de vrouw pal op de slaap in discotheek Versuz. “Hij handelde uit reflex”, aldus zijn advocaat.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In juni 2017 sloeg de man de vrouw pal op de slaap in discotheek Versuz. “Hij handelde uit reflex”, aldus zijn advocaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium