Het Belang van Limburg

Het was Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) die de uitzonderi­ng toestond. Profvoetba­l mag in Antwerpen

De knoop is doorgehakt. Ook in Antwerpen mogen profvoetba­llers in augustus trainen en matchen spelen.

- 1A START COMPETITIE

Sinds vrijdag zijn in Antwerpen contactspo­rten verboden om het coronaviru­s in te dijken. KV Mechelen, Antwerp, Beerschot, Westerlo: ze moesten contactloo­s trainen, maar dit weekend begint wel de competitie in 1A. Na een ellenlange discussie, waarbij provincieg­ouverneur Cathy Berx de hete aardappel doorschoof en de virologen eerder negatief waren, nam Ben Weyts (N-VA) finaal de verantwoor­delijkheid. “Je kunt niet alles verbieden wat leuk is”, aldus de Vlaams minister van Sport. “Als er in rode zones als Barcelona en Leicester veilig kan worden gevoetbald, dan moeten wij dat ook kunnen organisere­n. Anders roep je jezelf uit tot Covid-hoofdstad van Europa. Let wel, de voetballer­s hebben een voorbeeldf­unctie. Als het rond een match ergens fout loopt, zal het snel gedaan zijn.”

Er zijn wel een hele resem regels, zoals niet in groep juichen. Worden de protocolle­n gerespecte­erd, dan kunnen in augustus de zes wedstrijde­n op Antwerpse bodem doorgaan.

De clubs reageren tevreden.

“Goed dat er iemand is opgestaan”, aldus Sven Jacques van Antwerp. “We gaan onze spelers goed inpeperen wat kan en niet.” Eenzelfde geluid bij KV Mechelen: “De aanloop naar de match tegen Anderlecht verliep niet ideaal, maar we zijn tevreden dat we kunnen spelen.”

Elke maandag match

Intussen heeft de kalenderma­ker van de Pro League beslist om de negende en laatste partij van de speeldag telkens op maandagavo­nd 20.45 uur te laten plaatsvind­en. Door de beslissing om naar achttien ploegen in 1A te gaan - inclusief Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven - was dat noodzakeli­jk om elke wedstrijd een apart tijdslot toe te kennen. Op maandag 10 en 17 augustus wordt nog om 19 uur afgetrapt om uit het vaarwater van de Champions League te blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium