Het Belang van Limburg

Van dertig koersen in juli naar twee in augustus

- Rob Rodiers

WIELRENNEN LIMBURGSE KALENDER De koers kreunt onder de verstrengd­e coronamaat­regelen. Alleen al in de maand augustus diende Cycling Vlaanderen een streep te zetten door 73 wedstrijde­n. En onze provincie blijft niet achter.

Waar in de maand juli nog dertig (!) wedstrijde­n plaatsvond­en op Limburgse bodem mede dankzij de verenigde krachten van Cycling Vlaanderen en Circuit Zolder - moeten we het deze maand stellen met slechts één afspraak op de wedstrijdk­alender. Meer bepaald de juniorenwe­dstrijd in Sint-Lambrechts-Herk op zondag 16 augustus. Volgens Marc Wauters, cycling manager van Circuit Zolder, komt daar op maandag 24 augustus nog één wedstrijd bij. “Een wedstrijd voor dames jeugd bij ons op het circuit in het kader van het Zij aan Zijproject. Cycling Vlaanderen wil op die manier meisjes tussen 12 en 18 jaar warm maken om op de competitie­fiets te springen”, legt Wauters uit. “Misschien dat er op zondag 30 augustus nog een bijkomende datum uit de bus komt, maar dat project valt nog onder noemer onder voorbehoud.”

Hoe dan ook, intussen moet de koersende jeugdrenne­r nagelbijte­nd vaststelle­n hoe de kalender akelig leegloopt. “Het moet heel frustreren­d zijn voor alle renners”, beseft Wauters. “Vind maar eens de motivatie om te blijven trainen. Het prijzengel­d en inschrijvi­ngsgeld is reeds geschrapt tot eind augustus. Er gaan stemmen op om die maatregel te verlengen tot het eind van het seizoen. Daaraan merk je dat Cycling Vlaanderen er alles aan doet is om organisato­ren te overtuigen alsnog te organisere­n.”

Gemeentebe­sturen

“Het probleem situeert zich vooral bij de gemeentebe­sturen die wedstrijde­n op hun grondgebie­d simpelweg verbieden”, vult Luc Geysen, coördinato­r jeugd van de afdeling Limburg, aan. “Organisato­ren zijn van goede wil maar staan machteloos tegen beslissing­en van bovenaf. Nu, in de meeste gevallen zijn die beslissing­en legitiem. Voor mij persoonlij­k is de koers nu ook onderschik­t aan de veiligheid en de gezondheid van onze samenlevin­g. Wat niet betekent dat ik initiatief­nemers wil afschrikke­n. Wel integendee­l, een locatie als Circuit Zolder lijkt mij ideaal om coronaproo­f te koersen. Wie niet op de lijst staat als deelnemer of begeleider komt er niet in, de mondmasker­plicht kan perfect gecontrole­erd worden en ga zo maar door… Kortom, je kunt nergens beter koersen in Vlaanderen dan in Zolder.” Woorden Wauters als muziek in de oren klinkt. Niettemin blijft de cycling manager realistisc­h. “Momenteel een koers organisere­n, blijft lastig. De kosten lopen snel op en inkomsten staan daar niet tegenover”, besluit Wauters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium