Het Belang van Limburg

Mikken op plaats 4 mag, hoger voorlopig niet

KRC Genk vat zondag om 16 uur het nieuwe seizoen aan aan de Waregemse Gaverbeek. Wordt het een verkoelend­e duik of gaan de Genkies meteen kopje-onder? Onze Genk-watcher blikt vooruit.

- START COMPETITIE Roger Cox

SPELSYSTEE­M

Een figuur als Cyriel Dessers was vorig seizoen de missing link . Met de ‘Hollandse’ topschutte­r kan Hannes Wolf opteren voor twee spitsen. Maar in de oefenwedst­rijden is dat er nog niet van gekomen. Dat heeft voor een stuk te maken met Paul Onuachu. De voorbereid­ing van de Nigeriaan draaide deels in de soep door corona. Eerst geraakte hij niet weg uit zijn land, vervolgens moest hij een week in quarantain­e. Tot nader order handhaaft de coach dus een (soepele) 4-2-3-1. Vraag is of Genk kan verrassen. Centraal ontbreekt een creatieve spelverdel­er. Daehli lijkt het pleit te winnen, maar de Noor is eerder een man van flitsen. Misschien toch Bongonda maar eens proberen?

DEFENSIE

Het coronaviru­s zette ook rastalent Maarten Vandevoord­t een pad in de korf. Twee weken quarantain­e, daarmee werd de rode loper uitgerold voor de herstelde Danny Vukovic. De veteraan van vele oorlogen is een betrouwbaa­r sluitstuk.

In de verdedigin­g lijkt Hannes Wolf te kiezen voor het Colombiaan­se

duo Cuesta-Lucumi. Een domper voor kapitein Dewaest. Seba is op en naast het veld een leider. Maar op het vlak van voetballen­d vermogen en wendbaarhe­id moet hij het afleggen tegen zijn concullega’s. Toch zal Dewaest zijn huid duur verkopen. Door zijn duelkracht zal Wolf ongetwijfe­ld geregeld een beroep doen op hem. Trouwens, ook de jonge Shawn Adewoye klopt op de deur.

FLANKEN

Dit is het meest creatieve compartime­nt van Genk. Als Maehle en Ito in topvorm zijn, is er in de Jupiler Pro League geen betere tandem op de rechterfla­nk. Alleen, de Deen haalt nog niet zijn beste niveau en Ito viel op een vervelend moment uit met een heupletsel. Top zal hij niet zijn. Alternatie­ven voor beide posities op rechts zijn De Norre, Muñoz, Paintsil, Nygren, Oyen en Limbombe. Keuze te over dus.

Wat de linkerkant betreft, geldt voor Uronen hetzelfde als voor Ito. Ook hij loopt een race tegen de klok. De Fin zal de strijd moeten aangaan met de Mexicaan Arteaga. Voor Neto Borges zit een transfer eraan te komen. Op de linkervleu­gel is Theo Bongonda een certitude. In Genk bidden ze dat hij ontploft en zijn dure prijskaart­je zal rechtvaard­igen. Doublure Paintsil, die op de slotmatch tegen Lens na een gedreven indruk maakte, teert in eerste instantie op zijn snelheid als belangrijk­ste wapen.

MIDDENVELD

Centraal op het middenveld doet de onbeschikb­aarheid van Heynen en Thorstvedt zich gevoelen. Voor hen en voor Kouassi (malaria) komt de competitie te vroeg. Dus moet Wolf voor het defensieve evenwicht terugvalle­n op Wouters en Muñoz. Wouters is wellicht de enige jongere uit de eigen groentetui­n die de start haalt. Zijn troef: een goeie inspeelpas­s. De Colombiaan is een topper in wording. Youngsters als Sierra en Dwomoh moet je mondjesmaa­t brengen. Hrosovsky van zijn kant kan nog altijd niet overtuigen. Vandaar Daehli. Of Odey, al is dat meer nog dan zijn Noorse collega een hangende spits. Kortom, het is geen toeval dat ze bij Genk nog op zoek zijn naar een creatieve spelbepale­r.

AANVALSLIN­IE

Hannes Wolf gaf al aan dat hij geen vijf verschille­nde systemen zal uittesten. Waarmee hij duidelijk maakte dat hij liever vasthoudt aan de gangbare veldbezett­ing, mits die creatief wordt ingevuld. Onuachu en Dessers zien we dus waarschijn­lijk niet snel samen op het veld. Beide spelers hebben hun troeven. Dessers scoort vrij makkelijk en maakt oorlog in de zestien. Onuachu zakt graag terug om te kaatsen en dan weer snel voor doel te verschijne­n. Hij heeft best goeie voeten. Odey is dan weer een wendbaar type voor de kleine ruimte. Onuachu was tegen Lens niet scherp voor doel, dus beschikt Dessers over de beste papieren.

TOP 4?

Dit Genk is in volle opbouw - Malinovsky­i en Pozuelo stonden er ook niet meteen - en mist nog een aantal cruciale schakels. Pluspunt is dat het kan rekenen op een stevige defensie. Ook op fysiek vlak staan de troepen er. Bovendien beginnen de spelers de door Kloppadept Wolf gepropagee­rde Gegenpress­ing (onmiddelli­jk druk bij balverlies) stilaan op te pikken. Maar of dat volstaat om op te boksen tegen de andere clubs uit de G5 (G7?)? Positief voor Wolf is dat hij een ruime kern heeft. Keerzijde van die medaille is dat je iedereen tevreden moet houden in een Europa-loos seizoen. Plaats 4 is een realistisc­he doelstelli­ng. Hoger mikken voorlopig niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium