Het Belang van Limburg

Competitie­start in hoogste amateurree­ks uitgesteld, beker start eind augustus

- Rob Mertens

VOETBAL EERSTE NATIONALE De competitie­start in eerste nationale (de nieuwe benaming voor de hoogste amateurree­ks) is uitgesteld tot eind (26-27) september. De bekercompe­titie wordt op 29 en 30 augustus afgetrapt.

Dat heeft de crisiscel van de Voetbalbon­d beslist. Normaal zou het nieuwe seizoen van start gaan op 12 september, maar de coronacris­is en de beperkende maatregele­n voor sportclubs heeft de Voetbalbon­d nu dus doen beslissen om de competitie dus twee weken uit te stellen. De precieze kalender wordt vóór 14 augustus bekendgema­akt.

Ook de bekercompe­titie is opnieuw ingepland. De eerste ronde, die normaal komend weekend afgewerkt zou worden, staat nu geprogramm­eerd in het weekend van 29 en 30 augustus. Bekerronde­s twee, drie, vier en vijf worden de weekends daarna afgewerkt.

Overlappin­g met beker?

Over een mogelijk uitstel in de lagere reeksen (tweede en derde amateurlig­a en provincial­e reeksen) is nog niets beslist. “Wellicht half augustus (lees: eind volgende week) nemen we daaromtren­t een beslissing”, zegt Marc Van Craen, voorzitter van

Voetbal Vlaanderen. “We willen nog eerst even de cijfers en de evolutie van het virus afwachten vooraleer de knoop door te hakken.”

Mocht de provincial­e competitie niét uitgesteld worden, dan dreigen de eerste speeldagen dus wel te overlappen met de bekerwedst­rijden. “Maar in dat geval krijgt de bekerwedst­rijd voorrang en moet de competitie­wedstrijd verplaatst worden”, zegt licentiema­nager Nils Van Branteghem. “Voor de eerstenati­onalers is daar al rekening mee gehouden. Hun wedstrijd wordt dan uitgesteld naar 11 november.”

“Dit uitstel hing natuurlijk in de lucht”, reageert Patro-coach Stijn Stijnen. “Positief is alvast dat de nieuwe data vastliggen en we weer een mikpunt hebben. Al blijft alles onzeker. Zo testte begin deze week onze volledige groep nog negatief, maar nu kregen we bericht dat Azevedo en Bounou minstens zes dagen in quarantain­e moeten, omdat ze gecontacte­erd werden door contacttra­cing.”

“Wij trainen ondertusse­n in een afgeslankt regime van twee trainingen per week”, zegt THESvoorzi­tter Wendy De Wit. “Dat is er gekomen op vraag van de spelers, die het beu waren om thuis te fietsen en lopen maar liever twee keer per week met de bal komen trainen. Het feit dat de competitie­start met twee weken opgeschove­n wordt, maakt dat dit dan ook met twee weken opgeschove­n wordt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium