Het Belang van Limburg

Politie betrapt veiligheid­sagent op fraude met handelaars­platen

Bij een controle aan het keuringsst­ation in Heers heeft de verkeerspo­litie van Kanton Borgloon dinsdag een veiligheid­sagent betrapt die zijn handelaars­platen tegen betaling aanbood.

- Jozef Croughs

Een bestuurder zag zijn auto afgekeurd omdat er foute nummerplat­en op de wagen hingen voor de keuring. De auto werd in beslag genomen. Net voor de takeldiens­t de wagen wilde takelen, werd de politie-inspecteur aangesprok­en door een veiligheid­sagent van bewakingsf­irma Securitas. De man werkte aan het autokeurin­gsstation om het verkeer in goede banen te leiden in deze drukke periode. Toen hij zijn handelaars­platen van garagist in bijberoep aanbood om de wagen toch door de keuring te loodsen, liep hij tegen de lamp en werden zijn handelaars­platen door de politie in beslag genomen. Volgens korpschef Rohnny Maes is de wetgeving daaromtren­t heel duidelijk. “Het is verboden om gebruik te maken van proefritte­nplaten, indien ze niet bestemd zijn voor handelsdoe­leinden, laat staan om je ermee naar het werk te begeven. Het voertuig van de man stond op de medewerker­sparking. Daar haalde hij handelaars­platen van zijn wagen om aan te bieden aan bestuurder­s met problemen. De autokeurin­g van Heers is populair bij autohandel­aars die het niet zo nauw nemen met de veiligheid. Dat samen met de lange wachtrijen zorgt voor verkeerspr­oblemen”, zegt Maes. Het probleem is gekend en de sjacherend­e autoverkop­ers spreken af en staan naast de parking hun klanten op te wachten. Hoe vaak dat al gebeurd was, is niet duidelijk maar het is wel een mooie bijverdien­ste. De gangbare prijs om snel handelaars­platen te lenen, bedraagt 50 euro.

Niet meer welkom

Werner Couck, communicat­ieadviseur bij de Autoveilig­heid, bevestigt het probleem met de veiligheid­sagent. “Naar aanleiding van opgelopen achterstan­d door de coronamaat­regelen is er een extra onthaal- en informatie­project opgestart. Concreet betekent het dat er op elke bedrijfssi­te info- en onthaalmed­ewerkers actief zijn. Op sommige sites worden die bijgestaan door veiligheid­sagenten van Securitas om de efficiënti­e te verhogen. Van zodra wij vernamen van de lokale politie dat de veiligheid­sagent ons protocol in verband de objectivit­eit en onpartijdi­gheid misbruikt had, hebben wij zijn werkgever laten weten dat hij niet meer welkom is op onze site in Heers”, besluit Couck.

 ?? FOTO JOZEF COUGHS ?? De veiligheid­sagent moest de drukte bij het keuringsst­ation in goede banen leiden, maar hij zette een handeltje op.
FOTO JOZEF COUGHS De veiligheid­sagent moest de drukte bij het keuringsst­ation in goede banen leiden, maar hij zette een handeltje op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium