Het Belang van Limburg

Dieven stelen houweel en mijnlamp in Eisden Tuinwijk

- Jos Thomassen

Dieven hebben op de Baron Coppéelaan in Eisden Tuinwijk een houweel en een antieke mijnlamp gestolen van een kunstinsta­llatie bij Roberto Onorato. Vooral de verdwijnin­g van de mijnlamp zit Roberto hoog. “Die lamp is een erfstuk van mijn vader, die vroeger in de mijn van Eisden heeft gewerkt.”

Op de Tuinwijk staan tot eind september nog zo’n tweehonder­d olietonnen verspreid door de cité. Inwoners kregen de kans een ton te versieren in de schoot van het project ‘Tontastiqu­e’ dat Tuinwijk20­20 opzette. Na vogelversc­hrikkers en versierde bomen dacht de organisati­e aan een groots project waarvan de tonnen een onderdeel vormden. Corona gooide echter roet in het eten, maar het tonnenproj­ect kent een groot succes. Fietsers en wandelaars kunnnen een parcours volgen dat hen langs de kunstwerke­n leidt.

Emotioneel

“Wij hadden ons twee tonnen aangeschaf­t. De vriendin van mijn zoon Dante heeft die versierd. Zij volgt een grafische opleiding en verwerkte beelden van de mijn, de schachtbok, de mijnkathed­raal, het park, de regie en andere bezienswaa­rdigheden van de Tuinwijk in haar tonnen”, vertelt Roberto. “Om het werk echt af te maken strooiden we steenkool boven op de tonnen en zette ik er de mijnlamp van pa en een pik bij. Dat heeft een maand goed gegaan tot de twee attributen plots verdwenen. Dat doet pijn. Die mijnlamp weegt emotioneel zwaar. Dat is een erfstuk van mijn in 2008 overleden vader Angelo.”

Roberto heeft aangifte gedaan bij de politie maar heeft weinig hoop om zijn erfstuk ooit nog terug te zien. “Hopelijk krijgt de dief wroeging en komt hij ze alsnog terugzette­n.”

 ?? FOTO JOS THOMASSEN ?? Roberto en Dante Ornoato bij de tonnen in hun tuintje. De mijnlamp en het pikhouweel die erop stonden, werden gestolen.
FOTO JOS THOMASSEN Roberto en Dante Ornoato bij de tonnen in hun tuintje. De mijnlamp en het pikhouweel die erop stonden, werden gestolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium