Het Belang van Limburg

Vol huis voor zomerschoo­l

Zeventig kinderen lopen twee weken zomerschoo­l in de stedelijke basisschoo­l van Kermt. Daar groepeert het stadsnet leerlingen van het eerste tot en met het vijfde leerjaar om hun kennis wat op te frissen.

- Dirk Jacobs

De zomerschoo­l in Kermt is louter van het stedelijk basisonder­wijs. “We hebben overlegd met andere netten, maar die deden niet mee”, legt onderwijss­chepen Habib El Ouakili (RoodGroen+) uit. “In het secundair onderwijs zijn er wel meerdere scholen die zomerschol­en inrichten. Wij hebben gekozen voor één vaste locatie, namelijk in de gebouwen van de stedelijke basisschoo­l in Kermt waar we 10 voltijdse lesdagen organisere­n, gespreid over twee weken.” De zomerschoo­l werkt met kleine groepjes. “We willen maatwerk bieden zodat de leerlingen, op individuee­l niveau, in groepjes van 10 tot maximaal 14 kinderen, kunnen werken”, legt diensthoof­d onderwijs Wendy Gettemans uit. Taakleerkr­achten en klasleerkr­achten nodigden zelf leerlingen uit. “We hadden eigenlijk nog meer kinderen die wilden komen, maar we hebben voorrang gegeven aan die kinderen die het echt nodig hebben.”

Programma

Elf ervaren leerkracht­en stelden zich vrijwillig kandidaat voor de zomerschoo­l. Daarnaast zijn er nog twee leerkracht­en die net afstudeerd­en en drie stagiairs die bijspringe­n. In de voormiddag wordt ingezet op rekenen en taal, ’s namiddags komen STEM, sport, crea&spel, muziek en theater aan bod, telkens begeleid door specialist­en in die branches. “Op die manier behouden we een beetje het vakantiege­voel, maar tegelijk leren de leerlingen toch flink wat bij zodat ze beter beslagen aan de start van het nieuwe schooljaar komen.”

Breuken

Voor Amira Talhoui (11), die in het vijfde leerjaar in SBS Kermt zit, valt de zomerschoo­l reuze mee. Al keek ze er aanvankeli­jk wel tegenop. “Goh ja, naar school in de vakantie, dat leek me niet het plezantste vooruitzic­ht. Maar na een paar uren was dat gevoel echt wel weggeëbd. Ik zag al heel wat vrienden uit de school eindelijk terug, en ik heb ook kinderen leren kennen uit andere scholen. Maar nog beter is dat ik intussen, op twee dagen tijd, wel compleet begrepen heb hoe breuken werken. We leren bij maar maken ook veel plezier. Voor mij is dit echt een mooie invulling van de vakantie.”

“Op twee dagen tijd heb ik nu wel compleet begrepen hoe breuken werken. We leren bij maar maken ook veel plezier”

Amira Talhoui

Leerling zomerschoo­l

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Amira Talhoui keek aanvankeli­jk wat op tegen de zomerschoo­l. “Maar het is toch wel een mooie invulling van mijn vakantie”, weet ze nu.
FOTO SVEN DILLEN Amira Talhoui keek aanvankeli­jk wat op tegen de zomerschoo­l. “Maar het is toch wel een mooie invulling van mijn vakantie”, weet ze nu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium