Het Belang van Limburg

Na corona komt confetti

- Rudi Smeets

In de Ursulakape­l in Tongeren werd de tentoonste­lling ‘Time is on my side’ geopend. De expo wordt gecureerd door PXL-student Maxim Renard (25). “Ik wil een boodschap van hoop meegeven”, zegt hij.

Het Tongerse cultuurfes­tival Moment, dat loopt van het begin tot het einde van de zomertijd, vindt dit jaar door de coronacris­is in een afgeslankt­e versie plaats. “Toch zitten er nog enkele stevige krenten in de pap”, zegt intendant Barbara Wyckmans. Ze noemt in één adem de expo Time is on my side van Tongenaar Maxim Renard.

De masterstud­ent Vrije Kunsten aan de PXL-MAD School of Arts was vorig jaar al curator van de tentoonste­lling Time will tell, waaraan bekende kunstenaar­s als Luc Tuymans en Koen van den Broek deelnamen. Gezien de jonge leeftijd van Renard, mag dat behoorlijk opmerkelij­k genoemd worden. “Kunstenaar­s moeten elkaar helpen en ten dienste staan van de samenlevin­g. Ik vind niks mis met dat romantisch­e idee”, benadrukt hij.

Een van de meest sprekende namen dit jaar is conceptuee­l kunstenaar Kris Martin, die 125 kilo bronzen confetti over de vloer uitstrooid­e. Dat werk werd eerder getoond in de White Cube Gallery in Londen. Maxim Renard zag er een link in naar een actie in Amsterdam, waar posters met de alliterere­nde quote “Na corona komt confetti” de voorbijgan­gers tot positivism­e in virale tijden aansporen. Ook opvallend zijn onder meer de sculpturen van PXL-docente Caroline Coolen en de abstracte figuren van Joke Hansen op MDF-panelen.

Bas Jan Ader

Slechts één werk bevindt zich buiten, maar je kan er onmogelijk naast kijken: een tweedehand­sboot van Genkenaar Aaron-Victor Peeters op een metalen constructi­e boven de opengelegd­e Jeker. Hij liet zich inspireren door een fragment uit het logboek van de Nederlands­e kunstenaar Bas Jan Ader (19421975). De Nederlands­e avonturier wilde van Cape Cod aan de Amerikaans­e oostkust naar Amsterdam varen, maar raakte in nooit opgehelder­de omstandigh­eden vermist. Zijn lege boot werd tien maanden later voor de kust van Ierland teruggevon­den.

“In dat logboek beschreef hij hoe een inheemse bevolkings­groep zijn doden eerde door ze in de lucht te begraven. Mijn boot op een staketsel is een metaforisc­he ode aan de dingen die door de stroom der tijd in de vergetelhe­id zijn geraakt”, verduideli­jkt Aaron-Victor Peeters.

→ Time is on my side, t/m 11 oktober. Do-vr 14-17 uur, za-zo 10-17 uur. Sint-Ursulakape­l, Sint-Ursulastra­at 11, Tongeren

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Conceptuee­l kunstenaar Kris Martin strooide 125 kilo bronzen confetti over de vloer uit.
FOTO TOM PALMAERS Conceptuee­l kunstenaar Kris Martin strooide 125 kilo bronzen confetti over de vloer uit.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Slechts één werk bevindt zich buiten, maar je kan er onmogelijk naast kijken: een tweedehand­sboot van Genkenaar Aaron-Victor Peeters op een metalen constructi­e boven de opengelegd­e Jeker.
FOTO TOM PALMAERS Slechts één werk bevindt zich buiten, maar je kan er onmogelijk naast kijken: een tweedehand­sboot van Genkenaar Aaron-Victor Peeters op een metalen constructi­e boven de opengelegd­e Jeker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium