Het Belang van Limburg

“Wonder dat we nog leven”

Appartemen­t Dilsense Ann Weltjes verwoest:

- Karel Moors en Mark Dreesen

“We zijn er nog goed vanaf gekomen, wonder boven wonder dat we nog leven,” zucht de uit Dilsen-Stokkem afkomstige Ann Weltjens (42). Zij was met haar dochter thuis in Beiroet toen de infernale ontploffin­g een deel van de stad verwoestte. Ook hun appartemen­t ging aan diggelen en moeder en dochter liepen snijwonden op.

L“Ik heb een aantal snijwonden die ondertusse­n behandeld zijn, mijn dochter heeft hechtingen aan haar been, het zijn oppervlakk­ige lichamelij­ke verwonding­en. Maar ik denk dat dit vooral een zware mentale klap is om te verwerken, het was heel traumatise­rend”, vertelt Ann aan de telefoon.

Appartemen­t vernield

“De materiële schade is groot. Ons appartemen­t leek me op het eerste gezicht volledig ontploft: alle vensters zijn eruit gerukt, alle plafonds zijn naar beneden gekomen,... het leek een kleine war

zone. Nu blijkt dat er misschien toch een paar dingen gerecupere­erd kunnen worden, zoals kleren. Ik ben al twintig jaar in het buitenland, ik heb niks anders dan wat er in het appartemen­t stond. We gaan kijken wat er nog te rapen valt onder het puin. Maar de inboedel, de meubels,...

forget it. Tafels en stoelen zal ik allemaal kwijt zijn, die zijn door de kamers gevlogen.”

Oorlogsscè­ne

Ann werkt in Beiroet voor de Belgische ambassade. “Na de ontploffin­g hebben mijn dochter en ik een half uur rondgedool­d op straat. De chauffeur van de ambassade is ons komen oppikken en heeft ons naar ziekenhuiz­en gereden. Maar daar hebben ze ons geweigerd omdat ze overvol of beschadigd waren. Uiteindeli­jk zijn we naar het huis van de ambassadeu­r gereden en daar is ’s avonds een chirurg gekomen die het glas uit heel ons lijf heeft gehaald en wonden gehecht heeft. Bij de ambassadeu­r zitten we nu veilig.”

Het plan is om gerepatrie­erd te worden. “Het ministerie is ermee bezig. De dokter moet nog bekijken of ik kan meevliegen. Ik zal plat gerepatrie­erd moeten worden omdat ik niet kan zitten, mijn lichaam zit vol snijwonden. Hopelijk geraken we snel op een vliegtuig,” zegt Ann.

“Het gebied van mijn appartemen­t tot aan de ambassade is volledig weggemaaid, precies een oorlogsscè­ne,” beschrijft Ann de wijken in Beiroet waar ze woonde en werkte. “De Belgische ambassade zelf is ook zwaar bescha

“Als ik enkele meters

naar achter had gestaan, was ik vijf verdieping­en naar

beneden gekatapult­eerd en had ik het er niet levend vanaf

gebracht”

Ann Weltjens medewerkst­er Belgische

ambassade Beiroet

digd, alle vensters zijn eruit. Mijn collega’s proberen nu nog zo veel mogelijk dossiers te pakken te krijgen. Het gaat weken, maanden duren om dat allemaal herop te bouwen. Zelf ben ik nu niet erg mobiel maar mijn collega’s vertellen dat in de stad overal ramptoeris­ten lopen die selfies maken. En dat terwijl er nog giftige stoffen in de lucht hangen, daar moet je ook nog mee uitkijken.”

Titanenwer­k

Hulp bieden aan de honderddui­zenden slachtoffe­rs en daarna de wederopbou­w van de getroffen stadsdelen zal een titanenwer­k zijn, beseft Ann. “De Libanese overheid meldt dat er 300.000 mensen dakloos zijn geworden door de explosie. Er zijn voorlopig een honderdder­tigtal slachtoffe­rs geteld, onder wie twee Belgen. Ik ben blij dat ik er levend uit ben gekomen zoals ik nu ben. Ik heb vandaag foto’s gezien van mijn woning. Dan denk ik echt: ‘Waw! Als ik enkele meters naar achter had gestaan, was ik vijf verdieping­en naar beneden gekatapult­eerd en had ik het er niet levend vanaf gebracht. Het moet zijn dat het nog niet mijn tijd was om te gaan.” Ann heeft ook nog een zoon maar die is ontsnapt aan de ramp. “Hij is 18 en was net naar Nederland vertrokken om daar te gaan studeren. Wij wonen nu twee jaar in Beiroet en het plan was om nog drie jaar te blijven, dan heeft mijn dochter haar middelbaar af.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Boven: Ann Weltjens uit Dilsen-Stokkem enkele weken geleden op de archeologi­sche site van Baalbek in Libanon.
Links: De inboedel van Anns appartemen­t in Beiroet is vernield door de explosie, alle ramen gingen aan diggelen.
FOTO RR Boven: Ann Weltjens uit Dilsen-Stokkem enkele weken geleden op de archeologi­sche site van Baalbek in Libanon. Links: De inboedel van Anns appartemen­t in Beiroet is vernield door de explosie, alle ramen gingen aan diggelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium