Het Belang van Limburg

Vlaming schrapt in augustus vakantie in buitenland

- VAKANTIE HASSELT Ruben Steegen

Nu het coronaviru­s in heel Europa weer oplaait, schrappen volgens VAB heel wat landgenote­n hun vakantie in het buitenland. “We hebben er de hele lockdown over gepraat, maar augustus lijkt dan toch de maand van de staycation te worden”, zegt consumente­npsycholoo­g Herman Konings.

Het tweede weekend van augustus staat normaal als een zwarte vertrekdag bij reisbijsta­ndsorganis­aties omcirkeld, maar met die kilometers­lange files richting het zuiden lijkt het dit jaar reuze mee te vallen. “Het zal vooral om terugkeren­de reizigers gaan”, weet Joni Junes van mobiliteit­sorganisat­ie VAB. “Voor de Vlamingen lijkt de drukste vakantiepe­riode alweer voorbij, en dat heeft alles te maken met de tweede golf. Het feit dat het virus opnieuw circuleert, steeds meer vakantiebe­stemmingen oranje of rood kleuren en de bubbels zijn verkleind, zorgt voor een groeiende ongerusthe­id. Daardoor vertrekken er minder Vlamingen op vakantie dan in juli nog het geval was.” Dat blijkt uit de cijfers: het afgelopen weekend kreeg VAB-reisbijsta­nd al 11% minder nieuwe dossiers binnen dan tijdens het vertrekwee­kend van 18 juli. “Het aantal terugkeren­de vakantiega­ngers met autopech was het voorbije weekend ook al groter dan het aantal vertrekken­de. In de plaats daarvan maken we meer uitstapjes in eigen land.”

Weg zorgeloosh­eid

“En zo lijkt augustus alsnog de maand van de staycation te worden”, merkt consumente­npsycholoo­g Herman Konings op. “De vrijheid en zorgeloosh­eid die mensen van een vakantie in het buitenland verlangen, is nu immers ver te zoeken.” Dat in juli nog relatief veel landgenote­n naar het zuiden trokken, verbaast de trendanali­st niet. “Mensen zijn geen virologen. Aan het begin van de zomervakan­tie leek het gevreesde virus ineens heel ver weg, zelfs in de zwaarst getroffen gebieden van Spanje, Frankrijk en Italië. We vonden dat we na die maandenlan­ge lockdown een beloning hadden verdiend en dus planden we weer reisjes. Dat mocht ook. Maar die zorgeloosh­eid heeft al na een paar weken plaats gemaakt voor onzekerhei­d, toen het systeem met kleurencod­es er kwam en het aantal besmetting­en weer in stijgende lijn ging. Mensen zijn opnieuw bang en dus schrappen ze nu hun vakantiepl­annen. Horrorverh­alen van honderden Belgen die in Zwitserlan­d plots in een rode zone zijn beland, wakkeren die angst om te vertrekken alleen maar verder aan.”

Sociale druk

Bovendien speelt volgens Konings ook de sociale druk mee. “Wie durft vandaag nog vertellen dat hij naar een oranje zone vertrekt, of een druk resort in ZuidFrankr­ijk opzoekt? Daardoor lijkt augustus toch nog de maand van de staycation te worden. Ook het mooie weer helpt een handje. Bij een stralende zon en dertig graden vinden mensen het minder erg om thuis te blijven.” Naast VAB merkt ook Brussels Airlines de impact van de toenemende onzekerhei­d op de vakantiepl­annen van de Belg. “Het is moeilijk om voorspelli­ngen te doen voor augustus, maar we zien wel dat een oranje of rood reisadvies voor een bepaalde regio een grote impact heeft op het aantal boekingen”, zegt woordvoers­ter Maaike Andries van Brussels Airlines. Voorlopig schrapt de luchtvaart­maatschapp­ij nog geen bestemming­en, maar als blijkt dat vluchten niet vol raken wordt de frequentie wel verlaagd.

De luchtvaart­sector is deze crisis bijzonder zwaar getroffen en een tweede golf pal tijdens het toeristisc­h hoogseizoe­n doet daar weinig goed aan. Brussels Airport telde het afgelopen weekend zo’n 25.000 passagiers per dag. “Dat is ruim drie keer minder dan de 80.000 klanten die we normaal ontvangen in de zomer. Tijdens drukke wisselweek­ends loopt dat zelfs op naar 90.000. Het is al de hele vakantie kalm, maar wat de komende weken zullen brengen weten we niet.”

“Voor de Vlamingen lijkt de drukste vakantiepe­riode voorbij, en dat heeft alles te maken met de tweede golf” Herman Konings Consumente­npsycholoo­g

 ?? FOTO BELGA ?? “Voor de Vlamingen lijkt de drukste vakantiepe­riode alweer voorbij, en dat heeft alles te maken met de tweede golf”, aldus VAB.
FOTO BELGA “Voor de Vlamingen lijkt de drukste vakantiepe­riode alweer voorbij, en dat heeft alles te maken met de tweede golf”, aldus VAB.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium