Het Belang van Limburg

Mondmasker ook verplicht op speelplaat­s middelbare school

- Jens Vancaenegh­em

Een uitbreidin­g van de mondmasker­plicht naar de speeltijde­n en

strengere richtlijne­n voor de lessen lichamelij­ke opvoeding. Dat zijn twee maatregele­n die onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) op tafel legt om alle scholieren ook in code oranje voltijds naar school te laten gaan.

“Het secundair onderwijs in code geel laten, is misdadig. Het is bovendien oneerlijk tegenover alle andere sectoren die wel inbinden.” Met die scherpe woorden gooide professor huisartsge­neeskunde Dirk Devroey (VUB) dit weekend op Twitter olie op het vuur in een uiterst delicate discussie. Want terwijl het coronaviru­s het hele land in zijn greep houdt, wil minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat álle scholieren voltijds naar school blijven gaan. De cijfers lijken in zijn voordeel te pleiten. Bij de vrije CLB’s tellen ze in de week van 5 tot 11 oktober slechts 15 leerlingen die door andere leerlingen besmet zijn op school zelf. “Dat wil zeggen dat we voor die leerlingen geen andere oorzaak van besmetting hebben gevonden”, zegt algemeen directeur van het Vrij CLB Netwerk Stefan Grielens. De overgrote meerderhei­d van de 1.795 besmette leerlingen die op twee weken tijd gemeld zijn bij alle CLB’s, raakte dus naar alle waarschijn­lijkheid buiten de schoolcont­ext besmet.

Maar Weyts heeft wel zijn eigen plannen tegen zich. Voor de zomervakan­tie kwam hij met de vakbonden en koepels overeen om bij een “systematis­che transmissi­e van besmetting­en in de samenlevin­g” te schakelen naar code oranje. Dat zou betekenen dat scholieren vanaf het derde middelbaar maar halftijds naar school kunnen. Maar dat wil de minister tot elke prijs vermijden.

Draaiboek aanpassen

De oplossing? Naar oranje schakelen, maar de draaiboeke­n aanpassen, zodat ook in code oranje alle leerlingen naar school kunnen. In ruil stelt hij maandag tijdens overleg met de vakbonden en koepels enkele nieuwe veiligheid­smaatregel­en voor. Eén daarvan is een uitbreidin­g van de mondmasker­plicht. Nu moeten leerlingen die niet dragen tijdens de speeltijde­n. “We zien in de praktijk hoe leerlingen tijdens de pauzes niet altijd anderhalve meter afstand houden”, zegt de woordvoerd­er van Weyts. “Een uitbreidin­g is een harde dobber, want de pauzes waren een ventiel. Als we die beslissing nemen, zullen we dat niet lichtzinni­g doen.”

Kleedkamer­s dicht

Daarnaast legt Weyts ook verstrengi­ngen voor de lessen lichamelij­ke opvoeding op tafel, in lijn met de maatregele­n die hij vorige week nam voor de sportsecto­r. De kleedkamer­s – zowel voor binnen- als buitenspor­ten – gingen dicht en voor zaalsporte­n moet iedereen boven de 12 jaar anderhalve meter afstand houden. Wellicht gaan dus ook op scholen de kleedkamer­s dicht. Om te vermijden dat leerlingen met stinkende kleren in de klas zitten, zouden de lessen L.O. in de laatste lesuren kunnen plaatsvind­en. Een andere optie is dat ze tijdelijk geschrapt worden. “Voorstelle­n die de goede weg opgaan, maar er is meer nodig”’, zegt Koen Van Kerkhoven van vakbond COC. “Als scholen volledig moet openblijve­n in code oranje, dan moeten zij dezelfde prioriteit krijgen als zorginstel­lingen. Bijvoorbee­ld door speekselte­sten breed in te zetten in het onderwijs.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium