Het Belang van Limburg

“Vlaamse overheid benadeelt cafés met steunmaatr­egelen”

-

Gemiddeld zullen cafés 1.800 euro steun krijgen van de Vlaamse overheid. Voor restaurant­s gaat het om 6.000 euro. Dat blijkt uit een analyse van kennisnetw­erk Foodservic­e Alliance. Vooral cafés zullen het dus met minder moeten stellen dan tijdens de lockdown, toen elke zaak 4.000 euro kreeg.

Bij de sluiting van de horeca op 13 maart voorzag de Vlaamse overheid nog een vaste hinderprem­ie van 4.000 euro tot 5 april. Voor elke bijkomende dag werd er 160 euro steun voorzien. Daarop kwam echter veel kritiek, aangezien een klein volkscafé zo op dezelfde steun kon rekenen als een groot restaurant, terwijl er wel een enorm verschil is in vaste kosten.

Daarom zal de Vlaamse overheid het bedrag nu berekenen op basis van de omzet van vorig jaar. Alle zelfstandi­gen die tussen 1 oktober en 15 november minstens zestig procent omzetverli­es lijden, krijgen tien procent van de omzet in diezelfde periode vorig jaar, of een gelijkaard­ige periode (voor beginnende zaken). Horecazake­n moeten dat omzetverli­es zelfs niet aantonen, aangezien zij verplicht moeten sluiten.

Maxima

Er zijn wel maxima vastgelegd. Kleine horecazake­n, met minder dan tien werknemers, krijgen maximaal 11.250 euro. Horecazake­n met meer dan tien werknemers kunnen rekenen op maximaal 22.500 euro. “Zo wordt de indruk gewekt dat het gaat om aanzienlij­ke steun”, zegt Gert Laurijssen, CEO van kennisnetw­erk Foodservic­e Alliance. “Maar toch zal een bijzonder klein aantal ondernemin­gen aanspraak kunnen maken op dat maximumbed­rag.” Het kennisnetw­erk berekende dat restaurant­s in de genoemde periode vorig jaar gemiddeld een omzet van 60.000 euro draaiden. “Dat maakt dat zij gemiddeld 6.000 euro steun zullen krijgen”, zegt Laurijssen. “Op maandbasis gaat het dus over ongeveer hetzelfde steunbedra­g als tijdens de lockdown in het voorjaar. Dat bedrag was toen echter al niet toereikend.”

Voor de cafés ziet de situatie er mogelijk nog benarder uit. Uit de analyse van Foodservic­e Alliance blijkt dat zij gemiddeld 1.800 euro steun zullen krijgen. Een pak minder dus dan de vaste premie tijdens de vorige lockdown. “Bovendien kunnen cafés al minder genieten van de BTW-verlaging van 21 naar 6 procent, aangezien die niet van toepassing is op de verkoop van alcohol”, zegt Laurijssen.

“Daar moeten cafés het net van hebben.”

Vaste kosten

De Vlaamse overheid stelde dat horecazake­n met die steun zo’n twee derde van de vaste kosten kunnen betalen. Maar volgens het kennisnetw­erk gaat die redenering niet meer op. “Sinds een aantal jaar zitten vaste lasten voor ondernemer­s in stijgende lijn”, zegt Laurijssen. “Daardoor maken die kosten intussen meer dan twintig procent van de omzet uit. Een compensati­e van tien procent volstaat dus amper om de helft van de vaste kosten te dekken. Ook hier zijn cafés benadeeld. Het aandeel van de vaste kosten in de omzet is bij cafés gemiddeld immers nog hoger dan die twintig procent. Dat komt omdat zij meestal heel weinig of geen personeel hebben. De huur neemt een veel groter aandeel in de omzet dan in andere horecazake­n.”

“De steun van de Vlaamse overheid wordt beter verdeeld, maar is zeker niet forser dan tijdens de lockdown in het voorjaar”, besluit Laurijssen. “Cafés worden sterk benadeeld, maar ook voor restaurant­s volstaan deze steunpakke­tten niet. Ondernemer­s zullen hun spaarcente­n moeten aanspreken. Voor wie dat niet meer kan, dreigt het faillissem­ent.”

“De steunpakke­tten

volstaan niet. Ondernemer­s zullen

hun spaarcente­n moeten aanspreken.

Voor wie dat niet meer kan, dreigt het

faillissem­ent”

Gert Laurijssen,

CEO Foodservic­e Alliance

Federale steun

Er is echter ook nog federale steun: het overbruggi­ngsrecht verdubbelt naar 3.228,20 euro voor een zelfstandi­ge met iemand ten laste en 2.583,38 euro voor een alleenstaa­nde zelfstandi­ge. Verder komt er een vrijstelli­ng voor de RSZ-bijdragen van het derde kwartaal. Tot slot garandeert de federale overheid dat de eindejaars­premie voor alle werknemers in de horeca betaald zal worden, ook als ze perioden van tijdelijke of economisch­e werklooshe­id hebben gekend in de coronacris­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium