Het Belang van Limburg

Muscat op rand van de afgrond

Zelden zo een desastreuz­e eerste helft gezien als die van STVV op Beerschot. 5-0 achter na 40 minuten. Na de afgang eisten de fans het ontslag van de sportief verantwoor­delijken. Vooral coach Kevin Muscat moest het ontgelden.

-

De stoel van de Australiër wankelt, maar hij krijgt zondag tegen Standard wellicht zijn laatste kans. 1 STVV-defensie laat Muscat in de steek

Kevin Muscat is niet de man die snel het hoofd laat zakken. De Australiër toont zich altijd een positivo, soms zelfs tot vervelens toe. Maar zaterdag omstreeks 21 uur zagen we de man in een andere gedaante. Met trillende stem nam hij voor het eerst woorden als terrible en unacceptab­le in de mond. Je zou voor minder, als je spelers je zo in de steek laten door zes vermijdbar­e goals te slikken. “We moesten één man in de gaten houden (Holzhauser, nvdr.). Als je dan ziet dat die speler al na 63 seconden kan scoren en hij een paar minuten later vrij mag voorzetten, dan is dat om door de grond te zakken. Onze eerste helft was een totale ramp.”

De positieve signalen die de nieuwe achterhoed­e met drie centrale verdediger­s tegen Kortrijk liet zien, smolten op het Kiel als sneeuw voor de zon. Kortrijk speelde lang met z’n tienen en bleek geen referentie. “Tja, dat is voetbal zeker?”, aldus Muscat. “We hebben niet op onze lauweren gerust na Kortrijk. Ik heb nooit gedacht dat we er al waren. Als er zo’n manifest gebrek aan intensitei­t en grinta is zoals vandaag, kan je niet winnen. Dan mag je nog de beste opstelling hebben. We wonnen de tweede helft, maar daar kopen we niets mee.”

2 Holzhauser killer van ‘Limburgse’coaches

De motor van dit frivool Beerschot is ontegenspr­ekelijk Raphael Holzhauser. De 27-jarige Oostenrijk­er koppelt techniek aan kracht en vista en gaf het startsein voor een spektakels­tuk. Daarna volgden nog een assist en een strafschop­goal. De kersverse internatio­nal zit al aan zeven doelpunten. Dat zijn er bijna zoveel als de totale doelpunten­productie bij de Kanaries, negen om precies te zijn. Daarnaast kan de boomlange Rapha nog eens negen as

“Met zo’n manifest gebrek aan intensitei­t en grinta kan je niet winnen. Dan mag je

nog de beste opstelling hebben”

Kevin Muscat

sists voorleggen. Indrukwekk­ende statistiek­en. Holzhauser gaf enkele weken geleden al een doodsteek voor een andere ‘Limburgse’ coach: Hannes Wolf. Nu heeft de Oostenrijk­er ook Muscat een duwtje richting afgrond gegeven.

3 Muscat toont begrip voor dé hamvraag

Muscat blijft in de omgang een gentleman. Ook op een moeilijke persconfer­entie na alweer een nederlaag. Ondanks het feit dat de STVV-coach volledig op het tandvlees zat, begreep hij ten volste dat we hem moesten vragen of hij kan aanblijven na 6 op 27 en het wanvertoon op het Kiel voor rust? “We zijn allemaal verantwoor­delijk voor die vroege 5-0”, sakkerde Muscat. “Iedereen moet in de spiegel kijken. Want bijna alle thuisgoals vielen in situaties waarin wij in overtal waren. Dan gaan er individuen in de fout. Maar ik begrijp helemaal dat er naar de coach wordt gekeken. Dat is zo in het voetbal. Logisch dus ook dat jullie de vraag op tafel leggen. Maar wat kan ik zeggen? (Op het moment dat Muscat sprak, rinkelde de gsm van de moderator van de persconfer­entie luid) “Nou, dat noemen ze saved by the bell”, kon er een flauw lachje af bij de Australiër.”Ik kan alleen hard blijven werken. De naïviteit moet eruit. Er is niét genoeg inspanning, intensitei­t, wil om te winnen.” Feit dat veel spelers niet meer willen spelen voor Muscat, wordt een belangrijk gesprekson­derwerp bij het bestuur. Maar daar is ook de STVV-top verantwoor­delijk voor. Pol Garcia bijvoorbee­ld: eerst moést hij opkrassen, twee weken later werd plots op hem gerekend om - zonder ritme in de benen - de negatieve spiraal te helpen doorbreken. Ook Jorge Teixeira lijkt bij het huisvuil gezet, de Portugees is nochtans fit.

4

Spelers steken kop in het zand, alleen Durkin geeft uitleg

Na de voorbije nederlagen moesten Samy Mmaee en Kenny Steppe het herhaaldel­ijk komen uitleggen. Dit keer kreeg de Truiense persverant­woordelijk­e niet één pion vanonder de douche om de vervelende, maar profession­ele taak op zich te nemen. Tot aanvoerder Steve De Ridder op tafel klopte in de kleedkamer en beval dat iémand moest gaan. De arme Chris Durkin - niet eens op het veld tijdens de afslachtin­g voor rust - draafde op, zei ook de waarheid, die hem straks hopelijk geen vingerwijz­ing van de bazen oplevert. “Te veel spelers deden hun job niet in die desastreuz­e eerste helft”, aldus de 20-jarige Amerikaan. “We trainen behoorlijk, onze oefenmatch tegen Charleroi was goed, maar toch: soms lijken we geen profession­als en vertoeven we tijdens de week in een speeltuin. Is er niet genoeg ernst. We moeten beseffen dat het om de knikkers gaat als de scheidsrec­hter het startsein geeft. Dan is er niet genoeg vechtlust, simpel.”

5

Geen historisch­e nederlaag

Tijdens het spel van kat en muis voor rust, dachten we vaak terug aan de zware 6-0-nederlaag die STVV in 2010 leed onder Guido Brepoels in Eupen. Dat trieste resultaat leek verpulverd te worden nadat de Ratten in minuut 40 de 5-0 al op het bord prikten. Nooit eerder gezien hoe spelers roemloos ten onder gingen, niet streden voor hun coach, of zoals een Colombatto of Lee simpelweg niet beter konden. Voor zij die echt van statistiek­en houden: in het seizoen 1957-1958 verloor STVV al een keer met 8-1. Jawel, op Beerschot. Helaas geen troost voor Kevin Muscat dat Sint-Truiden ooit slechter deed.

De Kanaries tekenen momenteel het slechtste doelsaldo van de Jupiler Pro League op, met daarbij één luttele zege na negen wedstrijde­n. Negen maanden zonder uitoverwin­ning. Doelsaldo van min tien. 6 op 27. De cijfers liegen er niet om. De stoel van Muscat wankelt meer dan ooit. De Australiër krijgt zondag tegen Standard wellicht de allerlaats­te kans om het tij nog te keren.

“Soms lijken we geen profession­als en vertoeven we tijdens de week in

een speeltuin”

Chris Durkin

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS/ISO ?? Sankhon, Colombatto en Mmaee illustrere­n de Truiense onmacht op het Kiel.
FOTO JEFFREY GAENS/ISO Sankhon, Colombatto en Mmaee illustrere­n de Truiense onmacht op het Kiel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium