Het Belang van Limburg

Jeugd mag volgend weekend toch voetballen, daarna opnieuw evaluatie

-

De jeugdcompe­titie gaat ook volgend weekend behoudens onverwacht­e evoluties - ‘gewoon’ door. Dat heeft Voetbal Vlaanderen maandag bevestigd. Daar was twijfel over ontstaan, omdat na de kleedkamer­s nu ook de kantines dicht moeten blijven.

Terwijl de seniorenco­mpetitie in de lagere reeksen sinds begin vorige week ‘voor onbepaalde tijd’ stil ligt, blijven trainingen, vriendscha­ppelijke wedstrijde­n en jeugdvoetb­al wel nog toegelaten. Zo ging vorig weekend de jeugdcompe­titie van U6 tot en met U17 ook ‘gewoon’ door, weliswaar met gesloten kleedkamer­s.

9,2% in Limburg uitgesteld

Van de 4.786 wedstrijde­n die Voetbal Vlaanderen organiseer­de, werden er uiteindeli­jk 154 (of 3,21 procent) uitgesteld wegens corona (spelers besmet of in quarantain­e). In Limburg lag dat percentage hoger: 57 van de 621 geplande wedstrijde­n of 9,2%. “Vanuit het principe ‘wie wil voetballen, kan dat, maar wie het niet wil, hoeft niet’ hebben we de clubs ook de mogelijkhe­id geboden om hun jeugdwedst­rijden uit te stellen”, reageert Benny Mazur, secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen. “Zo zijn er via de digitale weg nog eens 502 wedstrijde­n afgelast. In totaal is dus zo’n 14% van al onze wedstrijde­n niet gespeeld.” Derdeprovi­ncialer Herk Sport blies zelfs al haar jeugdwedst­rijden af. “Wij zagen het, als familiale voetbalclu­b, niet zitten om onze jeugd in deze tijd van corona te laten voetballen”, legt gerechtigd correspond­ent Filip Bousmanne uit. “Ik sta er eerlijk gezegd van versteld dat de andere ploegen wel gespeeld hebben. Nu ja, de kantines mochten afgelopen weekend nog open blijven, dat scheelt op financieel vlak.”

Meer dan 4.000 wedstrijde­n - 86% van alle geplande matchen - werden uiteindeli­jk wel gespeeld. Mazur: “Mede daarom hebben we ook beslist om het komende weekend hetzelfde te organisere­n als het voorbije weekend. Dat wil zeggen: competitie­wedstrijde­n voor U6 tot en met U17, met daarnaast de mogelijkhe­id tot vriendscha­ppelijke wedstrijde­n voor de U19 tot de eerste ploegen. Daarna volgt een grondige evaluatie. Maar met de hashtag #blijfsport­en willen we sport als gezondheid­smiddel promoten.”

Lidgeld terugstort­en?

Blijft de vraag: kan/moet het jeugdvoetb­al nog wel doorgaan, nu naast de kleedkamer­s ook de kantines gesloten zijn? De meeste clubs lijken echter geneigd om op die vraag ja te antwoorden, uit financiële overweging­en. Liever geen kantine-inkomsten dan lidgelden te moeten terugbetal­en. Mazur: “Als ik afgelopen weekend de voetballer­tjes zag genieten en de clubbestuu­rders en ouders alles in het werk zag stellen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, dan vind ik dat onze clubs en onze mensen geen tweede lockdown verdienen.”

“Of de competitie voor eerste elftallen wel hervat kan worden, zolang de kantines gesloten blijven? Dat is een moeilijke vraag. Het verhaal van de kantines is intussen herschreve­n, want ze waren nu al overal quasi leeg. We hebben die beslissing even voor ons uitgeschov­en. Dan kunnen we ons ook baseren op de coronabaro­meter en de sportproto­collen, die later deze week verwacht worden.”

Juve Hasselt sluit deuren

Zolang wacht men bij eersteprov­incialer Juve Hasselt niet. De Hasseltse fusieclub sluit de deuren van haar accommodat­ie alvast voor twee weken. Voorzitter Jan De Buyser: “Door de verplichte sluiting van de kleedkamer­s en kantine lijkt het ons bijzonder moeilijk geworden om voetbal op een verstandig­e wijze te organisere­n. Voorts willen wij absoluut meewerken aan de bestrijdin­g van Covid-19. Door deze beslissing om onze accommodat­ie voor veertien dagen te sluiten, zijn ook contacten hier onmogelijk en doen wij er als club alles aan om verspreidi­ng tegen te gaan. Na veertien dagen doen wij een grondige evaluatie.”

585.000 euro steun

Intussen pakt Voetbal Vlaanderen op haar website uit met een webinar over ‘voetballen in coronatijd­en’. Daarin geeft de federatie haar clubs ook tips om financiele steun te krijgen.

“Voor onze clubs zijn er drie hulplijnen”, legt Mazur uit. “Eén: via VLAIO. Dat helpt alle ondernemin­gen met een ondernemin­gsnummer. Dat is doorgaans dus niet vanzelfspr­ekend voor onze clubs, maar onze btw-plichtige clubs kunnen wel bij hen blijven aankloppen. Twee: de gemeentebe­sturen. Zij hebben via het gemeentefo­nds 87,3 miljoen euro gekregen om te verdelen onder hun culturele, jeugd- en sportveren­igingen. Dat geld is nog lang niet overal verdeeld, we raden onze clubs dan ook aan om hun burgemeest­er of schepen van sport meer dan te contactere­n. En drie: over de pakweg vijftig sportfeder­aties is 6 miljoen verdeeld. Wij hebben beslist om ons deel 585.000 euro - te verdelen over clubs, die inzetten op jeugd-, meisjesen G-voetbal. Zo krijgen sommige clubs tot 2.500 euro. We hopen ruim 900 clubs een gemiddelde steun van 630 euro te schenken met goedkeurin­g van de minister. We weten dat dit, net als de kwijtschel­ding van de bondstakse­n, niet dé oplossing is, maar we willen onze clubs wel steunen.”

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Na de kleedkamer­s moeten nu ook kantines dicht. Toch gaat de jeugdcompe­titie voor U6 tot U17 volgend weekend ‘gewoon’ door.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Na de kleedkamer­s moeten nu ook kantines dicht. Toch gaat de jeugdcompe­titie voor U6 tot U17 volgend weekend ‘gewoon’ door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium