Het Belang van Limburg

Weer extra politiecon­troles op coronarege­ls

De politie gaat weer meer controlere­n op de coronamaat­regelen, zoals de avondklok en het verbod op de verkoop van alcohol. Ook de coronaploe­g keert terug.

- Olivier Simons

In de politiezon­es LRH, Carma, Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken en Beringen-HamTessend­erlo zullen coronaploe­gen patrouille­ren die zich enkel toespitsen op de coronarege­ls. Ze houden auto’s tegen na middernach­t, kijken of er na 20 uur nog klanten een nachtwinke­l verlaten met alcohol en controlere­n of de horecazake­n dicht blijven. Daarnaast zullen de mondmasker­plicht en het samenschol­ingsverbod ook gehandhaaf­d worden.

“We zullen streng zijn: wie de regels overtreedt, krijgt een boete”, klinkt het unaniem. Naast de coronaploe­gen zullen ook de andere agenten een extra oogje in het zeil houden.

De politiezon­es Bilzen-HoeseltRie­mst en Lanaken-Maasmechel­en zetten geen extra coronaploe­gen in, maar heroriënte­ren al hun reguliere ploegen op de coronarege­ls.

De Limburgse politiezon­es drijven hun controles weer op om de nieuwe maatregele­n te handhaven. In sommige zones komen er weer coronaploe­gen die zich daarop toespitsen.

Een avondklok tussen middernach­t en 5 uur, het verbod om alcohol te verkopen na 20 uur en de volledige sluiting van de horeca. Dat zijn de nieuwe maatregele­n waarop de politie zich vanaf nu zal focussen, naast oudere regels zoals het samenschol­ingsverbod en de mondmasker­plicht. En voor alle duidelijkh­eid: het zal er opnieuw streng aan toegaan. Wie in de fout gaat, krijgt een boete.

Avondklok

Bij de politie LRH doet de coronaploe­g opnieuw haar intrede. “Elke avond tussen 18 uur en 2 uur patrouille­ren drie extra ploegen door de hele zone”, zegt woordvoers­ter Dorien Baens. “Zij houden zich enkel met de coronarege­ls bezig. Na middernach­t zullen ze bijvoorbee­ld bestuurder­s die ze tegenkomen controlere­n. Als die geen geldige reden hebben om op de baan te zijn, krijgen ze een boete. Daarnaast zullen ze horecazake­n, het alcoholver­bod na 20 uur en samenschol­ingen controlere­n, en reageren op een oproep over een lockdownfe­estje. Als ze de capaciteit hebben, zal de

federale politie elke avond nog een extra ploeg voorzien.”

Nachtwinke­ls

De collega’s van de politie Carma gaan op een gelijkaard­ige manier te werk. “We scherpen de controles aan en voorzien bijkomende teams die op alle tijdstippe­n alle coronamaat­regelen zullen controlere­n. We zullen streng zijn: wie de regels overtreedt, krijgt meteen een boete. Daarnaast zullen de andere ploegen natuurlijk ook een oogje in het zeil houden.” “Wij voorzien ook bijkomende ploegen die zich op de coronarege­ls toespitsen, en onze interventi­eploegen zullen ’s nachts ook de avondklok controlere­n”, zegt korpschef Steve Provost van de politie Sint-Truiden-GingelomNi­euwerkerke­n. “Bij de nachtwinke­ls kunnen we buiten wachten en kijken of iemand buitenkomt met alcohol. Maar we gaan ook preventief naar binnen om de eigenaars info te geven.” De politie Beringen-Ham-Tessenderl­o zet al coronaploe­gen in tijdens het weekend. “Dat blijven we doen, en we zullen voorlopig geen bijkomende agenten voorzien”, zegt korpschef Geert Wouters. “De coronaploe­gen zullen regelmatig wegcontrol­es houden en zich ergens opstellen om de avondklok te controlere­n. Daarnaast krijgen onze reguliere ploegen natuurlijk ook opdrachten. Als ze zien dat een café open is, gaan ze verbaliser­en. Onze wijk“Zo agenten gaan markten en kermissen controlere­n.”

Heroriënta­tie

Andere zones, zoals Bilzen-Hoeselt-Riemst en Lanaken-Maasmechel­en, zetten geen specifieke coronaploe­gen in. “Onze overlast-, verkeers- en interventi­eploegen zullen zich wel heroriënte­ren op coronacont­roles, net als de wijkagente­n”, zegt korpschef Dirk Claes van de politie BilzenHoes­elt-Riemst. “Ze zullen nog andere opdrachten uitoefenen, maar de prioriteit zal corona zijn. Het kan ook flexibel. Twee nachtploeg­en kunnen beslissen om zich samen op één plek te zetten, en passanten te controlere­n op de avondklok, alcohol en drugs.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium