Het Belang van Limburg

Hoteluitba­ters Nederland omzeilen coronarege­ls met slaap- en dinerformu­les

nieuws 7

- Roel Damiaans en Sjors Van Beek

Net zoals in ons land vallen in Nederland hotel-restaurant­s niet onder de verplichte sluiting van de horeca. Die mogen vanzelfspr­ekend openblijve­n zodat de hotelgaste­n kunnen eten. Ook al riep premier Mark Rutte vorige week op “om de grenzen van het toelaatbar­e” niet op te zoeken, toch zijn verschille­nde hoteluitba­ters creatief met de coronamaat­regelen. Uit een telefonisc­he rondvraag van onze zusterkran­t De Limburger bij vijftien hotels in Nederlands-Limburg blijkt dat de meeste sinds kort een arrangemen­t aanbieden van goedkope kamers in combinatie met een meergangen­diner. Sommige hotels halveren hun kamerprijz­en, in Venlo is er zelfs een hotel dat kamers aanbiedt voor slechts 20 euro als de gasten ook dineren.

Omgekeerde wereld

Ook Hans van Wolde, de voormalige chef-kok van sterrenres­taurant Beluga in Maastricht, heeft zijn huidige restaurant Brut172 in Reijmersto­k verplicht moeten sluiten. Maar de chef is de grens overgestok­en en gaat zes weken lang op vrijdag- en zaterdagav­ond viergangen­diners koken in Kasteel Pietershei­m in Lanaken. Op de Facebokpag­ina van het hotel heet de formule Eat&Sleep en wordt het omschreven als “coronaproo­f genieten van een culinair nachtje weg”. Wettelijk gezien moet je verplicht hotelgast zijn om in het restaurant te kunnen eten. En dus wordt een arrangemen­t met overnachti­ng (89 euro) en diner (125 euro) aangeboden. “Dit is de omgekeerde wereld en het druist toch wel in tegen de geest van de coronarege­lgeving. Die zijn bedoeld om hotelgaste­n te eten te geven, niet om restaurant­gangers te slapen te leggen”, reageert burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken. Bij Kasteel Pietershei­m zien ze het anders. “Ons hotel blijft gewoon open voor Belgische gasten. Maar we willen hen ook een culinaire beleving aanbieden, die ze normaal elders in de restaurant­s zelf kunnen opzoeken. We vinden dit een extra service voor onze gasten. Na zes weken bekijken we of we de formule verlengen of ermee stoppen als de maatregele­n het niet meer toelaten”, zegt operatione­el directeur Michelle Vrancken.

Achterpoor­tje

Bij Horeca Vlaanderen is het verhaal bekend. “Een officieel standpunt hebben we hierover nog niet ingenomen. Maar dit is duidelijk niet wat de wetgever bedoelde met de uitzonderi­ng voor de hotel-restaurant­s”, zegt Limburgs voorzitter Ludo Geurden. “We gaan het bekijken, maar we denken dat er op dit moment wettelijk gezien geen mogelijkhe­id is om het achterpoor­tje te verbieden.”

Andere Limburgse hotels zijn niet geneigd om eet- en slaapformu­les aan te bieden. “Wij zijn een vijfsterre­nsuperior-hotel, we gaan niet met kamerprijz­en braderen om bijvoorbee­ld mensen naar het restaurant La Source te lokken”, zegt algemeen directeur Yannick Bouts van La Butte aux Bois in Lanaken. “Het zou ook niet collegiaal zijn tegenover andere restaurant­houders.” Andere hotels zoals Holiday Inn in Hasselt of Carbon Hotel in Genk delen die mening.

 ?? FOTO EVA ?? De Nederlands­e chef-kok Hans van Wolde gaat in Kasteel Pietershei­m in Lanaken koken. “Coronaproo­f genieten van een culinair nachtje weg”, adverteert het hotel. “De omgekeerde wereld”, vindt burgemeest­er Marino Keulen.
FOTO EVA De Nederlands­e chef-kok Hans van Wolde gaat in Kasteel Pietershei­m in Lanaken koken. “Coronaproo­f genieten van een culinair nachtje weg”, adverteert het hotel. “De omgekeerde wereld”, vindt burgemeest­er Marino Keulen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium