Het Belang van Limburg

Gratis parking en toiletten om klanten naar winkelstra­ten te lokken

Door de sluiting van de horeca verwachten steden zo’n 40 procent minder shoppers in de winkelstra­ten.

- Beau Melders en Chris Nelis

CORONAVIRU­S HASSELT, GENK EN SINT-TRUIDEN

Eventjes gaan plassen in een brasserie op de Grote Markt of snel een tas koffie in de Walputstee­g, het zal allebei komende maand niet meer kunnen. De sluiting van de horeca heeft een onmiskenba­ar effect op de kleine handelaars in onze winkelsted­en. “Toen enkele maanden geleden de horeca heropende, zagen we ineens terug dertig procent meer bezoekers”, begint Ben Croonenbor­ghs, centrumman­ager van Stad Hasselt. “Want shoppen is voor de mensen meestal een daguitstap, met een hapje, drankje en vaak een dringend toiletbezo­ek.”

De sluiting van de horeca zal daarom ook nu een desastreus effect hebben op de kleine handelaars. “We verwachten opnieuw een terugval van zo’n veertig procent.” En dat vlak voor de drukke eindejaars­periode die traditione­el half november begint, dé hoogdagen voor de middenstan­d. Niet enkel de horeca zal komende weken dus zwarte sneeuw zien. Daarom proberen Limburgse winkelsted­en zoals Genk, Hasselt en Sint-Truiden op een creatieve manier meer volk naar de winkelstra­ten te lokken. Uiteraard met inachtnemi­ng van de coronamaat­regelen.

Virtuele Sinterklaa­sintocht

Stad Hasselt wil vooral bij mensen de angst wegnemen dat ze niet kunnen gaan plassen in de stad. “De reeds beschikbar­e openbare toiletten op het Capucienen­plein en de Molenpoort worden opnieuw bemand en onderhoude­n”, bevestigt Croonenbor­ghs. “Bovendien krijgen het Dusartplei­n en Leopoldple­in bijkomende toiletunit­s. Die worden vandaag geplaatst.” Maar de stad gaat ook inzetten op veilige activiteit­en in het centrum. Zo zal Hasselt ter vervanging van de Sinterklaa­sintocht een digitale zoektocht voor kinderen organisere­n. “Het spel werd geïnspiree­rd door het populaire Pokémon Go. De kinderen moeten met hun gsm op zoek gaan naar pakjes in het centrum. En die pakjes worden geschonken door onze lokale handelaars.” De stad wil de eindejaars­periode dan ook niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. “Winterland kan dit jaar helaas om evidente redenen niet doorgaan. Dus gaan we de winter een andere invulling geven. We gaan ervoor zorgen dat de kerstsfeer evenzeer onze binnenstad verblijdt en opfleurt. Zo plannen we ook een aantal coronaproo­f winterwand­elingen in het centrum. Zo krijgen we meer volk in het centrum en hopelijk ook in onze winkels.”

Gratis parking in Genk?

De centrumcoa­ch van Genk, Herwig van de Kerkhof, wil dat de stad het parkeersys­teem in het centrum herbekijkt. Middels goedkopere of zelfs gratis parkeertar­ieven hoopt hij meer volk naar de stad en zijn shoppingce­ntra te lokken. “Mensen komen graag iets kopen, eten en drinken. We zien op de eerste dag van de sluiting van de horeca dat er maar weinig mensen naar het centrum komen. Hopelijk kunnen we met deze geste meer mensen lokken.”

Al moet het stadsbestu­ur het voorstel nog goedkeuren. Volgens schepen van economie Toon Vandeurzen (CD&V) ligt het dinsdagavo­nd tijdens het schepencol­lege op tafel.

Ook het stadsbestu­ur van SintTruide­n plant bijkomende maatregele­n. “We leven van het funshoppen en het sluiten van de horeca haalt nu de fun uit het shoppen”, meent schepen van middenstan­d Jos Pierard (Open Vld). Daarom laat ook de fruitstad extra openbare toiletten plaatsen. Maar volgens Shop & The City zit er nog meer in de pijpleidin­g. “We gaan ook zorgen voor meer beleving in de straten. Dat gaan we op een veilige manier doen met muzikanten, artiesten en andere zaken.”

“Shoppen is voor de mensen meestal een daguitstap, met een hapje, drankje en vaak een dringend toiletbezo­ek”

Ben Croonenbor­ghs

Centrumman­ager Stad Hasselt

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Stad Hasselt wil vooral bij mensen de angst wegnemen dat ze niet kunnen gaan plassen in de stad.
FOTO SERGE MINTEN Stad Hasselt wil vooral bij mensen de angst wegnemen dat ze niet kunnen gaan plassen in de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium