Het Belang van Limburg

“We laten personeel kiezen: Covid- of niet-Covid-afdeling”

-

Het Truiense ziekenhuis Sint-Trudo heeft een bevraging gedaan bij zijn personeel over wat er goed en minder goed is verlopen tijdens de eerste golf. “Uit die gesprekken hebben we een aantal belangrijk­e lessen getrokken”, zegt personeels­directeur Jan Van Mierlo.

hebben we het personeel de vrije keuze gelaten of ze tijdens de tweede golf wel of niet op een Covid-afdeling willen werken. Het merendeel gaf daarbij aan toch op een Covid-afdeling te willen staan als dat nodig zou zijn”, aldus Jan Van Mierlo. “De mensen die niet op een Covid-afdeling willen werken, hebben daar verschille­nde redenen voor. Bijvoorbee­ld omdat hun partner of ouders risicopati­ënten zijn, omdat ze zelf een onderligge­nde aandoening hebben, maar in sommige gevallen ook omdat ze nog onder de indruk zijn van de eerste golf. Je moet beseffen dat niet alle personeels­leden vertrouwd zijn met overlijden­s. Op de afdeling geriatrie zijn ze vertrouwd met de laatste levensfase, maar bijvoorbee­ld op heelkunde

niet.”

Back-upteam

Tijdens de tweede golf wil Sint-Trudo zoveel mogelijk met vaste teams werken en mensen niet laten roteren tussen verschille­nde afdelingen. “Ook werken we met een back-upteam zodat er op de Covid-afdelingen aflossing mogelijk is als de situatie opnieuw escaleert. Op die manier krijgen mensen even de tijd om hun hoofd leeg te maken.” Sint-Trudo is volgens Van Mierlo klaar voor de tweede golf. “‘De eerste was heel zwaar, maar als er een tweede golf komt, staan we er opnieuw’, hoor ik de mensen hier vaak zeggen.”

Van een groter ziekteverz­uim is ook hier momenteel geen sprake. “Ik heb nog geen signalen gekregen dat mensen zijn uitgevalle­n wegens een mentale klap door Covid. We blijven waken over het welzijn van onze medewerker­s, om er als één team te blijven staan.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “We hebben hen de keuze gelaten, maar de meeste personeels­leden willen toch op een Covid-afdeling staan als dat nodig zou zijn”, zegt Jan Van Mierlo, personeels­directeur in Sint-Trudo.
FOTO SVEN DILLEN “We hebben hen de keuze gelaten, maar de meeste personeels­leden willen toch op een Covid-afdeling staan als dat nodig zou zijn”, zegt Jan Van Mierlo, personeels­directeur in Sint-Trudo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium