Het Belang van Limburg

Intensieve corona-afdeling van ZOL in Genk volzet

De Luikse ziekenhuiz­en vragen Limburg om bij te springen omdat hun intensieve zorgen geen nieuwe patiënten meer aankunnen. Het ZOL in Genk kan alvast niet op die vraag ingaan, omdat hun eigen intensieve corona-afdeling volzet is.

- Koen Snoekx

Luik telt momenteel het hoogste aantal besmetting­en van het hele land - gemiddeld 686 nieuwe per dag - en dat is voelbaar in de ziekenhuiz­en. In de Luikse ziekenhuiz­en is de toestroom van nieuwe patiënten op intensieve momenteel zo hoog dat ze de hulp van andere provincies moeten inroepen. Ze kijken daarbij in eerste instantie naar Limburg.

“We vragen aan ziekenhuiz­en uit andere provincies om solidair te zijn en denken daarbij in het bijzonder aan Limburg. De bezettings­graad in de Limburgse ziekenhuiz­en ligt immers drie keer lager dan in Luik”, slaakte Philippe Devos, voorzitter van artsensynd­icaat BVAS en intensive carearts van de Luikse CHC-ziekenhuis­groep, maandag een noodkreet op RTBF.

Zelf volzet

“We hebben vrijdag al een aanvraag binnengekr­egen om een patiënt vanuit Luik op te vangen, maar die is uiteindeli­jk toch niet naar hier gebracht”, zegt Lieve Ketelslege­rs, woordvoerd­er van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Als er in de toekomst nieuwe vragen vanuit Luik komen en we hebben de mogelijkhe­den om die patienten op te vangen, dan zullen we dat doen.”

Het ZOL in Genk kan niet op de vraag vanuit Luik ingaan, omdat ze momenteel zelf geen plaats hebben. “In de fase 1A waarin we nu zitten, hebben we 13 intensieve bedden voorbehoud­en voor Covid-patiënten. Die capaciteit is nu helemaal benut”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL. “Als we nu nog nieuwe intensieve

Covid-patiënten binnenkrij­gen, zullen we die moeten doorsturen naar andere ziekenhuiz­en binnen het netwerk. In de eerste plaats is dat het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik, dat momenteel vijf Covid-patiënten telt, van wie geen enkele op intensieve ligt.” In het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden hebben ze nog geen aanvraag binnengekr­egen om patiënten vanuit Luik op te vangen. “In principe hebben we daar ook niet de ruimte voor”, zegt Miet Driesen, woordvoers­ter van SintTrudo. “We hebben in deze fase immers maar twee intensieve Covid-bedden, waarvan er momenteel nog maar één vrij is.” Ook het Sint-Franciscus­ziekenhuis in

Heusden-Zolder en het AZ Vesalius in Tongeren kregen nog geen aanvraag binnen voor patiënten uit Luik.

Twee overlijden­s

Het aantal Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuiz­en is ondertusse­n opgelopen tot 71, van wie er 18 op intensieve liggen. Het ZOL in Genk telt het hoogste aantal patiënten: 32, van wie 11 op intensieve. Jessa in Hasselt heeft momenteel 16 patiënten van wie vijf op intensieve. In het SintFranci­scuszieken­huis in Heusden-Zolder liggen acht patiënten, van wie één op intensieve. SintTrudo vangt zeven patiënten op van wie één op intensieve. In de Limburgse ziekenhuiz­en stierven afgelopen weekend twee Covidpatië­nten. Eén patiënt stierf op zaterdag, de andere op zondag. Afgelopen vrijdag is tijdens het Overlegcom­ité afgesproke­n dat de ziekenhuiz­en ten laatste volgende week maandag 26 oktober naar fase 1B zullen moeten schakelen, wat betekent dat ze 50 procent van hun intensieve bedden moeten vrijhouden voor Covidpatië­nten. Vandaag is dat nog 25 procent.

“We vragen aan ziekenhuiz­en uit andere provincies om solidair te zijn en denken daarbij in het bijzonder aan Limburg. De bezettings­graad in de Limburgse ziekenhuiz­en ligt immers drie keer

lager dan in Luik”

Philippe Devos

Intensive care-arts van de Luikse CHC-ziekenhuis­groep

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? In de fase 1A waarin ziekenhuiz­en nu zitten - heeft het ZOL 13 intensieve bedden voorbehoud­en voor Covid-patiënten. Die capaciteit is nu helemaal benut.
FOTO TOM PALMAERS In de fase 1A waarin ziekenhuiz­en nu zitten - heeft het ZOL 13 intensieve bedden voorbehoud­en voor Covid-patiënten. Die capaciteit is nu helemaal benut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium