Het Belang van Limburg

Zelfs met vaccin blijven mondmasker­s best op

- Pascal Sertyn, Maxie Eckert, Roeland Termote

Ook de zomer van 2021 wordt niet zorgeloos, stelt Steven Van Gucht. Hij is niet de enige die de te hoge verwachtin­gen rond een mogelijk vaccin tempert. “Zelf met vaccins zullen we nog zeker een jaar en misschien zelfs twee jaar mondmasker­s moeten dragen.”

Het is een illusie om te denken dat we meteen terug naar precoronat­ijden kunnen als het langverwac­hte vaccin er is. Die waarschuwi­ng komt van de

Belgische vaccinexpe­rt en -consultant Michel De Wilde. Hij maakt deel uit van de wetenschap­pelijke raad van Cepi, een instituut dat zich toelegt op het voorkomen van epidemieën, en van de Duitse coronavacc­inontwikke­laar Curevac. “Zolang er wereldwijd niet voldoende gevaccinee­rd wordt, zullen mondmasker­s en afstand houden de regel moeten blijven”, zeg De Wilde. Hij sluit niet uit dat een globale vaccinatie pas over twee jaar in zicht is.

De Wilde, die in de Verenigde Staten woont en werkt, is niet de enige die zeer uitgesprok­en is over de te hooggespan­nen verwachtin­gen. Zo stelde viroloog Steven Van Gucht van Sciensano gisteren op de persconfer­entie van het Nationaal Crisiscent­rum dat de zomer van 2021 wellicht “een overgangsp­eriode” wordt. “Alles zal niet plots goed zijn, zodat we alle maatregele­n kunnen laten vallen”, zei hij. Epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen) zit op dezelfde golflengte: hij zegt dat in heel 2021 mondmasker­s en afstand houden nodig zullen blijven in ons land.

Teleurstel­ling

Het blijft ook koffiedik kijken in welke maand de eerste vaccins beschikbaa­r zullen zijn. “Hoe langer de crisis duurt, hoe meer ik besef dat we voorzichti­g moeten zijn met voorspelli­ngen over het vaccin en de timing”, zegt Van Damme. “De hoge verwachtin­gen die eerder gecreëerd zijn, veroorzake­n alleen maar teleurstel­ling bij de bevolking. Juni volgend jaar zou al heel mooi zijn, met een bredere uitrol in het derde en het vierde kwartaal van 2021. Dat betekent dat we volgend jaar nog altijd potentiële supersprea­dingevents moeten voorkomen, want we zullen niet meteen voldoende dosissen hebben om groepsimmu­niteit te bereiken. Het is me niet in dank afgenomen, maar ik heb eerder gezegd dat grote events ook volgend jaar allicht niet zullen kunnen doorgaan. Op zijn minst zal de manier waarop anders zijn, bijvoorbee­ld door massa-testing.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium