Het Belang van Limburg

Stormloop op griepvacci­ns zorgt voor tekorten

Het crisiscent­rum riep in augustus risicopati­ënten en vijftigplu­ssers succesvol op om zich in te enten tegen de griep. Daardoor kampen apothekers nu met tekorten en ellenlange wachtlijst­en.

- Beau Melders

Een rondvraag bij de Limburgse apothekers maakt meteen duidelijk: er zijn momenteel geen griepvacci­ns meer beschikbaa­r. “We wachten nog op 30 procent van onze bestelde vaccins”, klinkt het bij apothekers Bert en Ruth Monnens in Neeroetere­n. “Maar ook die zijn allemaal al gereservee­rd. En elke dag dikt onze wachtlijst verder aan. Van ’s morgens tot ’s avonds moeten we mensen op de lijst zetten, waardoor er nu al enkele honderden op staan.” De oproep van de overheid aan vijftigplu­ssers en risicopati­ënten heeft dus duidelijk zijn effect gehad. “Na twee weken waren al onze vaccins al op of gereservee­rd, want door de coronacris­is komen er nu veel risicopati­ënten langs die zich voordien niet lieten vaccineren. Ze hebben dan een voorschrif­t van de huisarts voor een terugbetal­ing. En dat waren opvallend veel jonge vijftigers. Ze waren er als de kippen bij door die oproep van de overheid. En ja, de ouw menskes wachten tot het laatste moment en zijn er wat minder mee bezig. En daardoor vallen ze nu uit de boot.”

Maar die oudere generatie omvat net veel hoogrisico­patiënten. “Zo kregen we daarjuist nog een 85-jarige over de vloer die vroeg om een spuit. Die moeten we dan noodgedwon­gen op een reservatie­lijst zetten omdat we niets meer hebben. En dat stuit vaak, terecht, op onbegrip van de patiënt. Want het risico op ernstige complicati­es en een ziekenhuis­opname ligt in die leeftijdsc­ategorie veel hoger. Hadden er echt niet meer griepspuit­en bijbesteld kunnen worden?”

700.000 vaccins

Volgens Joeri Van Dijck, voorzitter van Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond, had België zich onmogelijk op deze stormloop kunnen voorbereid­en. “De griepvacci­ns moeten elk jaar tussen januari en februari besteld worden. Toen was er nog geen sprake van de coronapand­emie. Bovendien werden er 10 procent meer dan vorig jaar besteld. Het probleem is dat zo’n 700.000 vaccins nog niet geleverd werden. Dat zou eind deze maand in orde moeten komen. Maar de onderhande­lingen zijn nog steeds aan de gang.”

“We hopen dat de overheid de levering van de 700.000 beloofde vaccins rondkrijgt want momenteel is dat niet zeker. Indien ze nog tijdig geleverd worden, kan een heel deel wachtenden nog ingeënt worden”, adus Van Dijck. Levering of niet, gezien de ellenlange wachtlijst­en is het maar de vraag of ze voor het hele land zullen volstaan. En of het verstandig was een zo’n massale oproep te doen. Toch ga je nu niet helemaal voor niks naar de apotheker. “Het is essentieel dat de instanties weten hoeveel vaccins er nog nodig zijn. Zo heeft men volgend jaar een beter zicht op de vraag. Maar alsjeblief, doe een mailtje of bel. Het is nu niet het moment om onnodige verplaatsi­ngen te doen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “We wachten nog op 30 procent van onze bestelde vaccins”, vertellen Bert (midden) en Ruth (rechts) van Apotheek Monnens in Neeroetere­n.
FOTO DICK DEMEY “We wachten nog op 30 procent van onze bestelde vaccins”, vertellen Bert (midden) en Ruth (rechts) van Apotheek Monnens in Neeroetere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium