Het Belang van Limburg

Te vroeg voor Clottemans om overdag gevangenis te mogen verlaten

Els Clottemans (36) komt niet vrij. De vrouw die veroordeel­d werd voor de parachutem­oord, heeft eerder deze maand een aanvraag ingediend om de gevangenis overdag te mogen verlaten. Maar de strafuitvo­eringsrech­tbank vindt dat te vroeg.

- Cedric Lagast

Els Clottemans werd tot dertig jaar cel veroordeel­d voor de moord op haar vriendin en liefdesriv­ale Els Van Doren in 2006. Ze zou de parachute van het slachtoffe­r gesaboteer­d hebben, waardoor deze te pletter viel in Opglabbeek. Zelf is Clottemans altijd blijven ontkennen dat ze de koorden van de parachute heeft doorgeknip­t. Er waren weinig harde bewijzen tegen de vrouw uit Ternat, maar wel veel aanwijzing­en.

De hele zaak van het Limburgse gerecht draaide rond een driehoeksv­erhouding tussen Els ‘Babs’ Clottemans, haar vriendin Els Van Doren en hun gezamenlij­ke Nederlands­e minnaar Marcel. Alle drie waren ze lid van de parachutec­lub van Zwartberg, waar ze hun weekends doorbracht­en. Op 10 november 2006 klopten de twee vrouwen allebei aan bij de Nederlande­r. Van Doren zou de nacht bij Marcel doorbrenge­n, Clottemans moest op een matje in de woonkamer slapen.

De assisenjur­y oordeelde in 2010, na een bewogen proces dat bijna een maand duurde, dat er geen twijfel bestond over haar schuld: Clottemans pleegde de moord uit jaloezie.

VDAB-opleiding volgen

Omdat Els Clottemans ondertusse­n één derde van haar straf heeft uitgezeten, komt ze in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Op 6 oktober vroeg haar advocate aan de Gentse strafuitvo­eringsrech­tbank om haar cliënte ‘beperkte detentie’ toe te kennen. Daarbij zou Clottemans overdag de Gentse gevangenis mogen verlaten. In 2019 diende ze ook al zo’n aanvraag in. Volgens haar advocate wilde Clottemans een VDAB-opleiding volgen. Ze zou dan ’s avonds naar de gevangenis moeten terugkeren, om er te overnachte­n.

Familie verzet zich

De weduwnaar en de kinderen van slachtoffe­r Els Van Doren hebben zich altijd tegen de vrijlating van Clottemans verzet. “Na al die jaren weten de nabestaand­en nog altijd niet of ze de moord bekent of niet”, zei hun advocaat Jef Vermassen in 2019. De familie was eerder deze maand dan ook aanwezig op de zitting in de Gentse gevangenis.

De houding van Clottemans is na al die jaren echter niet veranderd: ze ontkent dat ze iets te maken heeft met de dood van Van Doren.

Schuldinzi­cht

De Gentse strafuitvo­eringsrech­tbank besloot gisterocht­end dat het te vroeg is voor Clottemans om dagelijks van de vrijheid te genieten. De reden hiervoor, is niet bekend. Maar om in aanmerking te komen, wordt van een gevangene doorgaans toch enige schuldinzi­cht verwacht – al is het niet noodzakeli­jk. Brusselaar Leopold Storme bijvoorbee­ld, kwam in 2017 vrij hoewel hij bleef ontkennen dat hij zijn ouders en zus gedood had bij de Marollenmo­ord.

 ?? FOTO BELGA ?? Els Clottemans bij haar veroordeli­ng tot 30 jaar in 2010 op het Tongerse assisenpro­ces. De strafuitvo­eringsrech­tbank vindt het tien jaar later te vroeg voor haar om overdag de gevangenis te mogen verlaten.
FOTO BELGA Els Clottemans bij haar veroordeli­ng tot 30 jaar in 2010 op het Tongerse assisenpro­ces. De strafuitvo­eringsrech­tbank vindt het tien jaar later te vroeg voor haar om overdag de gevangenis te mogen verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium