Het Belang van Limburg

Weer jonge wolvin doodgerede­n: Bosland Daltons blijven over met twee

- Mireille Maes en Roger Dreesen

De wolvenwelp­en zitten momenteel in een cruciale fase van hun leven. Enkel door op pad te gaan met ma en pa leren ze veilig een drukke weg over te steken. En daar wil het soms al eens fout gaan. Dat werd maandagoch­tend nog eens duidelijk toen op de N76 een jonge wolvin werd doodgerede­n. WOLF IN LIMBURG OUDSBERGEN

Toen Sil Jansen van het Natuurhulp­centrum rond 6 uur het telefoontj­e kreeg, was zijn eerste reactie ‘verdomme toch’. “Nu gaat het ineens heel snel”, zegt hij. “Precies tien dagen na de eerste wolvenwelp werd een tweede doodgerede­n. De bestuurder van de bestelwage­n kon het ongeval niet vermijden. Het was mistig en donker. Als er dan ineens een dier de weg opschiet …”

Het ongeval gebeurde aan de rand van de Duinengord­el, ter hoogte van de hondenlosl­oopzone op de Weg naar Opglabbeek in Meeuwen.

Leerproces

Het tweede ongeval bewijst nog maar eens dat de wolven in een cruciale fase van hun leven zitten. “Ze zijn aan het leren. Wegen oversteken, jagen ... daarvoor rekenen ze op de kennis van de ouders. Die hebben de ervaring”, zegt Jan Gouwy, wolvenexpe­rt bij het INBO. “Alleen houdt dat leerproces ook risico’s in. We hebben beelden dat de hele roedel minstens twee keer de Kamperbaan in Leopoldsbu­rg is overgestok­en. En drie keer de Noord-Zuidverbin­ding. Daar liep het bij die eerste oversteek tien dagen geleden ook mis. Vandaag ging het een tweede keer fout.”

Voor dit ongeval zijn er twee mogelijke scenario’s. “Ofwel waren de wolven in groep op pad en heeft deze wolvin net wat te lang getreuzeld voor ze ma en pa volgde. Ofwel was deze welp alleen op pad terwijl ma en pa op jacht waren. Een avontuurli­jke pup durft er al eens alleen tussenuit muizen. En ook dan is het risico groot. Maar eigenlijk is het heel simpel. Telkens als die welpen een drukke baan oversteken, is het zo’n beetje Russische roulette.”

Klap

Voor de wolvenkenn­ers is het verlies van twee jonge wolvinnen een klap. “In Europees perspectie­f is dit nog heel normaal. Heel veel jonge welpen sterven in het verkeer”, zegt Gouwy. “Maar voor Vlaanderen moeten we nu toch gaan opletten. Mannelijke wolven trekken ‘normaal’ verder weg, terwijl de wolvinnen vaker dichter bij huis blijven. Met de wolvinnen was er hoop op het stichten van een nieuwe roedel in onze contreien. Zo zitten er in Wallonië enkele mannetjes te wachten op gezelschap. Maar goed, binnen dik zes maanden is er een nieuw nest en begint het allemaal opnieuw.”

Ontsnipper­ing

De plek waar het ongeval gebeurde, is al opgenomen in het ontsnipper­ingsplan dat de Vlaamse ministers Demir en Peeters onlangs voorstelde­n. “Een ingreep die erg belangrijk is voor de verkeersve­iligheid en in het bijzonder de weggebruik­ers op de drukke N76”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir liet maandagmid­dag al weten dat de N76 in Oudsbergen een weg is waar begin 2021 samen met AWV wordt gestart met het zetten van afrasterin­gen. “We bekijken intussen de verschille­nde timings. Waar we snel kunnen gaan, zullen we snel gaan.”

Opzetten

De doodgerede­n wolvin werd maandag opgehaald door mensen van het INBO en naar het instituut in Geraardsbe­rgen gebracht. In het labo van het INBO gebeurt een autopsie. De twee doodgerede­n wolvinnen zullen in een later stadium worden opgezet. “We merken dat er voor educatieve doeleinden veel vraag is naar opgezette wolven”, zegt Gouwy. “Wolf Roger – de eerste wolf die in Opoeteren werd doodgerede­n – heeft nog altijd een drukke touragenda. Tot in Wallonië toe.”

“Telkens de jonge wolven een drukke baan oversteken, is

het een beetje Russische roulette”

Jan Gouwy

Wolvenexpe­rt INBO

 ?? FOTO RDR ?? Mensen van Natuur en Bos namen maandag al stalen van de verongeluk­te wolvin voor ze naar Geraardsbe­rgen vertrok.
FOTO RDR Mensen van Natuur en Bos namen maandag al stalen van de verongeluk­te wolvin voor ze naar Geraardsbe­rgen vertrok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium