Het Belang van Limburg

UHasselt onderzoekt gezondheid­seffect vervuiling bij kinderen in Brussel

-

De Universite­it Hasselt zal het effect van luchtvervu­iling op de gezondheid van 200 kinderen in Brussel onderzoeke­n. Het onderzoek past binnen een groot project dat de luchtkwali­teit in de hoofdstad wil verbeteren.

De liefdadigh­eidsorgani­satie Bloomberg Philantrop­hies van de voormalige burgemeest­er van New York, Michael Bloomberg, investeert anderhalf miljoen euro in een project dat de luchtkwali­teit in Brussel moet verbeteren. Binnen dit project zal de Universite­it Hasselt gedurende drie jaar de gezondheid­seffecten van luchtvervu­iling meten bij 200 Brusselse kinderen uit alle sociale lagen en uit verschille­nde stadsdelen.

Hersenen

“De kinderen zullen op geregelde tijdstippe­n bloed- en urinestale­n afstaan die wij met ons team zullen onderzoeke­n”, zegt milieuepid­emioloog Tim Nawrot (UHasselt). “Zo kunnen we nagaan hoeveel roetdeeltj­es er via hun longen het lichaam zijn binnengeko­men. Tienjarige­n zullen een luchtmeett­oestel met zich meedragen. Daarnaast zullen de kinderen proeven afleggen waarbij we hun geheugen en aandacht testen.”

Eerder heeft het team van Tim Nawrot al gelijkaard­ig onderzoek uitgevoerd bij Limburgse kinderen. “Vandaag weten we dat ultrafijne deeltjes via de geurzenuw rechtstree­ks in de hersenen terechtkom­en, wat daar mogelijk tot ontsteking­en leidt. Via de longen komen die ultrafijne deeltjes ook in onze kleinste bloedvaten terecht. Bij meer fijn stof zien we dat de doorbloedi­ng van die haarvaatje­s minder is. Concreet betekent dit dat er minder circulatie is van zuurstof en andere voeding richting de hersenen. Via de geheugenen aandachtsp­roeven hopen we meer te weten te komen over wat er nu precies in onze hersenen gebeurt bij blootstell­ing aan fijn stof.”

De UHasselt start het onderzoek in het voorjaar van 2021. Het project maakt deel uit van een reeks onderzoeke­n naar de luchtkwali­teit in Brussel.

 ?? FOTO BDW ?? Het project maakt deel uit van een reeks onderzoeke­n naar de luchtkwali­teit in Brussel.
FOTO BDW Het project maakt deel uit van een reeks onderzoeke­n naar de luchtkwali­teit in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium