Het Belang van Limburg

Anne in Alaska: “Minder coronadode­n als Trump wetenschap had gevolgd”

- Marij Wyers

ANCHORAGE Anne Braeken (59) uit Eksel werkt als verpleegst­er in Alaska, een tijdlang bij Eskimo's en nu in ziekenhuiz­en van Anchorage. “In regio’s met veel Trump-supporters dragen mensen minder mondmasker­s. Ik mag er niet aan denken dat hij president blijft.”

Mag je stemmen?

“Ja.”

Op wie stem je? “Biden.”

Wie wint in Alaska? “Trump. Alaska is een rode staat.”

Wie wordt de nieuwe president?

“Geen voorspelli­ng meer.”

In de ziekenhuiz­en in Anchorage, de grootste stad van Alaska waar Anne als verpleegku­ndige werkt, lagen de corona-afdelingen bijna vol. “In Alaska zijn 10.028 besmetting­en en 64 mensen zijn aan corona gestorven. Onze burgemeest­er was erg streng: restaurant­s, kappers, scholen… alles ging dicht. Als de president het advies van wetenschap­pers had gevolgd, waren er duizenden coronadode­n minder geweest. Hij heeft van het virus een politieke kwestie gemaakt. In sommige regio’s in Alaska, waar er meer

Trump-aanhangers zijn, zie je dat mensen minder mondmasker­s dragen en dat ze geen afstand houden.” Ook al staat Anne niet in voor de verzorging van Covid-patiënten toch noemt ze het een enge tijd. “Veel mensen zijn hun job kwijt. Zeker in de luchtvaart. Ook winkels en restaurant­jes houden het niet vol. Een masseuse, een kapster… ze kunnen de huur niet meer betalen.”

Agressieve­r

Zowat de helft van de 730.000 inwoners in Alaska woont in Anchorage.

De grootse staat grenst niet aan de VS, wel aan Canada. “Het is hier adembeneme­nd mooi, en niet zo koud en donker als iedereen denkt. De zomers zijn aangenaam warm met tot 20 uur per dag licht. Anchorage is een hippe stad met de laatste modetrends en ze rijden met een Tesla. We zijn mee met alles.” Anne woont al 39 jaar in de VS, waarvan al 23 in Alaska, met haar man Dick. Met grondstoff­en als olie is Alaska een rijke staat die traditione­el Republikei­ns kiest. “Ook ik vind dat opmerkelij­k. Mijn medewerker­s en mijn vrienden stemmen Democratis­ch. Soms vraag ik mij ook af waar die Republikei­nen zijn.” Anne is ontgoochel­d in hoe haar land is veranderd onder Trump. “Als ik het nieuws kijk, kan ik niet geloven dat dit hetzelfde land is als vier jaar geleden. Onder Obama verliep het leven rustiger en de mensen hadden respect en empathie voor elkaar. Nu is er onrust en mensen reageren agressieve­r. Ook racisme is geacceptee­rd. Het is afschuweli­jk. Ik mag er niet aan denken dat Trump opnieuw wint.”

 ?? FOTO RR ?? Anne Braeken (59) uit Eksel met haar man Dick in Alaska, waar de natuur overweldig­end is.
FOTO RR Anne Braeken (59) uit Eksel met haar man Dick in Alaska, waar de natuur overweldig­end is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium