Het Belang van Limburg

Het is al de derde keer dat de Raad de vergunning vernietigt, maar deze keer is het dossier definitief gesloten.

-

ning een tweede keer goed. Drie jaar later, in maart 2017, veegde de Raad van State een tweede keer alles van tafel omdat niet genoeg onderzocht was of dit bedrijf wel een plaats had in een kmo-gebied. Maar begin juli van datzelfde jaar zei minister Schauvlieg­e dat een vergunning wel kon met opleg van voorwaarde­n rond de verkeershi­nder en een motivering waarom het bedrijf hier wel thuishoord­e. Opmerkelij­k: dit keer adviseerde de dienst ‘Ruimte’ voor het eerst wel gunstig. En toch liep het weer mis. Opnieuw was de Raad van State de boeman voor Baldewijns toen er eind december 2019 een behoorlijk vernietige­nd auditoraat­sverslag kwam. En nu is er dus de uitspraak. Baldewijns heeft eigenlijk geen milieuverg­unning meer en moet de exploitati­e Stokrooie stoppen.

Duidelijk

Scheepsrec­ht

in

“De Raad van State is erg duidelijk”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). “De gevraagde milieuverg­unning moet geweigerd worden. De Raad treedt daarbij in de plaats van de vergunning­verlenende overheid. Die vergunning is dus bij deze geweigerd en het is niet langer aan de minister, mij dus, om een nieuwe beslissing te nemen vermits het dossier definitief gesloten is.”

Baldewijns kan enkel nog een compleet nieuw dossier indienen om zo alsnog een milieuverg­unning voor Stokrooie binnen te halen. “We gaan er nu in eerste instantie over waken dat de stad ervoor zorgt dat het bedrijf zich schikt naar deze uitspraak”, zegt Wilfried Croux namens ‘Leefbaar Stokrooie’, het actiecomit­é waarvan enkele leden naar de Raad van State trokken. “We zijn er ons van bewust dat we wel aandachtig moeten blijven in dit dossier. Maar driemaal is scheepsrec­ht. We hopen dat we in Stokrooie eindelijk verlost zijn van de denderende vrachtwage­ns en tractoren, het stof, de modder, kapotte wegen, verzakkend­e huizen, lawaai en bijhorende onveilighe­id.” Bij de bvba Baldewijns & Co. is zaakvoerde­r Steven Lisens kort. “We geven hier geen commentaar op.”

 ?? DILLEN
FOTO SVEN ?? Baldewijns kan enkel nog een compleet nieuw dossier indienen om zo alsnog een milieuverg­unning voor Stokrooie binnen te halen.
DILLEN FOTO SVEN Baldewijns kan enkel nog een compleet nieuw dossier indienen om zo alsnog een milieuverg­unning voor Stokrooie binnen te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium