Het Belang van Limburg

Brandende vod door raam gegooid: drie mensen naar ziekenhuis

- Chris Nelis

BRANDSTICH­TING HOUTHALEN-HELCHTEREN In de Eendstraat in HouthalenH­elchteren is zondagavon­d een brandende vod in een huis gegooid. De eigenares kon samen met haar bovenburen voorkomen dat het hele huis in vlammen opging.

De bewoonster was net terug van haar werk. “Ik had wat gegeten, ik had mij gewassen en lag op de zetel toen ik van de buurvrouw telefoon kreeg”, doet eigenares Petra Volders het verhaal. “Ze riep dat er brand was. Ik ben meteen gaan kijken. Aan de buitenkant van onze naaste buren sloegen de vlammen er al uit. Eerst heb ik langs binnen met glazen vol water geprobeerd om de vlammen onder controle te krijgen. De gordijnen heb ik weggetrokk­en om te voorkomen dat die mee in brand zouden vliegen. Je draait op zo’n moment op adrenaline. Ik heb nog langs buiten geprobeerd om met een emmer water te blussen, terwijl onze bovenbuur langs binnen het raam is gaan dichtdoen. Toen de brandweer toekwam, was het vuur al uit.”

Maar Petra raakte samen met haar bovenburen wel bevangen door de rook. Ze werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. “Ik heb daar vier uur aan de zuurstof gehangen, en nog voel ik het sterk prikkelen in mijn luchtwegen.”

Het leed werd er niet minder op toen bleek dat het vuur was aangestoke­n. “Een propere gele vod hadden ze in brand gestoken en die door het open raam naar binnen gegooid”, gaat Petra verder. “Maar het raam stond op kiepstand, waardoor de brandende vod tussen het raam en de raamlijst is blijven hangen. Zo komt het dat het plastic van het raam is gaan branden. Het is die rook die we ingeademd hebben.” Petra heeft geen enkel vermoeden van wie het gedaan zou kunnen hebben. “Een paar maanden geleden zijn in Houthalen-Oost brievenbus­sen in brand gestoken. Ik heb daar nog iets van zien verschijne­n in de facebookgr­oep ‘Wij van Houthalen-Oost’. Misschien moeten we het daar zoeken? Maar nu hadden er doden kunnen vallen. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de kindjes van onze buren thuis lagen te slapen.”

Aan de voorgevel, aan het raam en ook in de woning is er schade. Het gerechteli­jk labo stelde vast wat al vermoed werd: brandstich­ting. De politie Carma heeft inmiddels een sporen- en buurtonder­zoek uitgevoerd. De politie wijst erop dat op brandstich­ting in een bewoond gebouw tijdens de nacht een celstraf staat van minstens drie jaar, die kan oplopen tot dertig jaar.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Drie mensen werden opgenomen in het ziekenhuis met ademhaling­smoeilijkh­eden nadat een onbekende een brandende vod door een openstaand raam had gegooid.
FOTO TOM PALMAERS Drie mensen werden opgenomen in het ziekenhuis met ademhaling­smoeilijkh­eden nadat een onbekende een brandende vod door een openstaand raam had gegooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium