Het Belang van Limburg

Twee jaar met uitstel voor man die echtgenote bijna hoofd inslaat

- Shauni Deferm

RECHTBANK MAASEIK

Een 38-jarige man uit Maaseik kreeg gisteren een celstraf van twee jaar met uitstel omdat hij zijn vrouw met een busje insecticid­e op het hoofd had geslagen tijdens een ruzie. De vrouw hield er een schedelfra­ctuur aan over.

Op 9 juli 2017 belandde het koppel in een echtelijke ruzie, ook al hadden ze volgens de dertiger eerder wel een leuke dag. Een telefoontj­e vanuit Tunesië gooide volgens de dertiger roet in het eten. “We kregen te horen dat haar moeder van de trap was gevallen. Ze raakte helemaal overstuur en wilde die avond nog naar Tunesië vertrekken om bij haar te zijn.”

De man probeerde zijn echtgenote te kalmeren, zo vertelde hij. Maar omdat ze te emotioneel reageerde, besloot hij zelf even rust te zoeken in zijn wagen.

“Geen echte man”

“Toen ik de motor startte, hoorde ik binnen in huis hoe ze alles overhoop haalde. Ik hoorde glazen en borden sneuvelen.” De man liep opnieuw naar binnen en zag hoe heel de woning toegetakel­d was. Zijn vrouw was ondertusse­n naar de slaapkamer gevlucht. De man liep haar achterna, waardoor de ruzie op de bovenverdi­eping werd verder gezet. “Plots riep ze dat ik geen echte man was… toen ben ik alle controle verloren.”

De dertiger sloeg zijn vrouw met een busje insecticid­e dat op het nachtkastj­e stond op het hoofd. “Ik heb niet gemikt, ik heb gewoon geslagen. Ik denk twee keer. Hard of zacht? Dat weet ik niet meer.”

Volgens de vaststelli­ngen van de wetsdokter lag de vrouw op bed toen ze toegetakel­d werd. “Dat was te zien aan de bloedspatt­en in de slaapkamer. De vrouw hield er een scheur boven haar oor en een heel zwaar schedeltra­uma aan over”, aldus de procureur tijdens de behandelin­g van de zaak voor de Tongerse rechtbank.

De man belde vervolgens zelf de hulpdienst­en en werd onmiddelli­jk gearrestee­rd. Eerst probeerde hij de feiten te verdoezele­n en verklaarde hij dat zijn vrouw slachtoffe­r werd van een brutale inbraak. Later gaf hij de feiten toe. “Dit is een heel zwaar dossier van partnergew­eld. Het gaat hier wel degelijk over poging tot doodslag. Er was niet veel meer nodig om een zaal verder, voor het hof van assisen te staan”, zo haalde de aanklager zwaar uit.

Weer gelukkig samen

Tijdens het onderzoek werd de dertiger onderzocht door een arts. Daaruit bleek dat hij een infantiel, egocentris­ch en theatraal karakter heeft met narcistisc­he kenmerken. “Als hij boos wordt, wordt hij héél boos. Hij voelt zich dan gekrenkt in zijn eer en hij kan zijn impulsen niet onder controle houden.” Zijn advocaat vroeg om de tenlastele­gging toch te herleiden tot opzettelij­ke slagen en verwonding­en binnen een familiale sfeer. De rechter ging hierop in en herkwalifi­ceerde de feiten. De man werd veroordeel­d tot een celstraf van twee jaar met uitstel voor het gedeelte dat de voorlopige hechtenis overschrij­dt. Hij moet ook een begeleidin­g volgens bij de psychiater voor zijn impulscont­rolestoorn­is. Hij moet een boete van 1.600 euro betalen. Ondertusse­n is het koppel opnieuw “gelukkig samen”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium