Het Belang van Limburg

Vriendinne­n bellen aan bij eenzame senioren nu horeca gesloten is

-

CORONACRIS­IS Linda Paulussen en Marleen Billen uit Runkst waren maandag druk in de weer met het bussen van 2.000 pamfletten in hun wijk. Ze werken allebei in de horeca. “Vanuit die positie zijn we erg ongerust voor senioren die zullen wegkwijnen in eenzaamhei­d.”

De twee vriendinne­n vrezen dat de sluiting van de horeca nefaste gevolgen zal hebben voor veel eenzamen. “In Runkst is er zo al weinig te doen”, zegt Linda. “Ik werk zelf wat uurtjes in bistro ’t Pleintje, waar senioren vaak hun namiddag doorbrenge­n. Ze drinken dan een koffie en zitten rustig met mekaar wat te keuvelen. Als hen dat dan ook nog eens wordt afgenomen, zoals nu gebeurt, hebben ze echt een groot probleem. Dan kwijnen velen van hen thuis helemaal weg en verliezen ze elk sociaal contact.” “Daarom roepen we de Runkstenar­en op om bij wijze van protest een zwarte vlag of een zwart papier uit te hangen. Dat er maatregele­n moeten zijn, dat begrijpt iedereen. Maar ze moeten dringend nadenken om de horeca bijvoorbee­ld tot 21 uur open te laten, zodat de ‘menskes’ overdag tenminste ergens terechtkun­nen. Iets moet toch mogelijk zijn.”

Bellen

Ze zijn alleszins niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. “Zowel Marleen, die in de Pax werkt, als ikzelf zijn toch thuis. En dus gaan we bij de oudere mensen die we kennen aanbellen om te zien of ze het goed stellen en om gewoon een gesprekje met hen aan te gaan, zodat ze toch even iemand zien. Ook dat willen we aan de andere Runkstenar­en vragen: aandacht voor hun senioren-buren. Zodat we allemaal deftig deze nieuwe coronacris­is doorkomen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Linda Paulussen en Marleen Billen vragen om zwarte vlaggen uit te hangen nu de horeca gesloten is. Ze vrezen dat heel wat ouderen zullen wegkwijnen in eenzaamhei­d.
FOTO SERGE MINTEN Linda Paulussen en Marleen Billen vragen om zwarte vlaggen uit te hangen nu de horeca gesloten is. Ze vrezen dat heel wat ouderen zullen wegkwijnen in eenzaamhei­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium