Het Belang van Limburg

UEFA kent geen medelijden: corona kan tot forfait leiden

-

Club Brugge, Antwerp, Standard en AA Gent moeten op alles voorbereid zijn als ze deze week Europees spelen. De UEFA hanteert een uiterst streng beleid om álle wedstrijde­n te laten doorgaan, corona of niet. Dat kan zelfs leiden tot forfaitned­erlagen.

De Europese voetbalbon­d UEFA bewijst in deze coronatijd­en nog maar eens zijn almacht. Het reglement kent geen medelijden. Zodra een club nog dertien spelers, inclusief een doelman, van de opgegeven Europese A-kern overheeft, moet er worden gespeeld. Als een club dat aantal niet haalt, moet een andere datum worden gezocht. Die uiterste datum is 28 januari 2021. Vinden ze die niet, dan volgt een 3-0-forfaitned­erlaag.

Club Brugge en onze andere Europees spelende clubs moeten dus hopen dat hun coronagolf niet dezelfde proporties aanneemt als bij Waasland-Beveren, waar er dertien spelers positief testten. Anders moet pakweg Club volgende week tegen Lazio met een veredeld jeugdelfta­l spelen. In die 32koppige Europese kern worden immers jeugdspele­rs als Baeten, Sandra, Engels, Fofana, Fuakala, Asoma en Lemmens meegereken­d.

GROEP A

WOENSDAG 21-10-20

18.55 RB Salzburg - Lok. Moskou

21.00 Bayern München - Atletico Madrid

GROEP B

WOENSDAG 21-10-20

18.55 Real Madrid - Sh. Donetsk 21.00 Inter - M'gladbach

GROEP C

WOENSDAG 21-10-20 21.00 Olympiakos - Marseille 21.00 Man. City - FC Porto

GROEP D

WOENSDAG 21-10-20 21.00 Ajax - Liverpool

21.00 Midtjyllan­d - Atalanta

Als de nationale overheid voetbal op haar grondgebie­d verbiedt, is de thuisploeg verantwoor­delijk voor de zoektocht naar een andere locatie en speeldatum. Dat is ook het geval als de bezoekende club wegens corona niet in het vliegtuig mag stappen. Beide clubs moeten de kosten van een eventuele verplaatsi­ng delen.

Stadions 30 procent vol

De UEFA rekent erop dat alle deelnemers van hun overheid een vrijstelli­ng van reisbeperk­ingen en quarantain­evoorschri­ften krijgen. Dus: als onze regering het voetbal in België verbiedt, moeten naast Club Brugge ook Standard, AA Gent en Antwerp ergens in het buitenland spelen. Lukt dat niet: 3-0-verlies.

Nog opmerkelij­k: als een lid van het scheidsrec­htersteam positief test op corona, wijst de UEFA vervangend­e arbiters aan. Die kunnen zelfs afkomstig zijn uit het land van een van de clubs die bij de wedstrijd betrokken zijn. ZenitClub kan dus door een inderhaast opgetromme­lde Russische ref worden geleid.

Voor de fans is de UEFA wel tegemoetko­mend. Clubs mogen, als de lokale overheid het toestaat, 30 procent van hun stadion vullen. De fans dienen een mondkapje te dragen. Bij Zenit-Club Brugge worden vanavond 18 à 19.000 toeschouwe­rs verwacht.

GROEP E

DINSDAG 20-10-20

21.00 Chelsea - Sevilla FC 21.00 Rennes - FC Krasnodar

GROEP G

DINSDAG 20-10-20

18.55 Dyn. Kiev - Juventus

21.00 FC Barcelona - Ferencvaro­s

GROEP H

DINSDAG 20-10-20

21.00 PSG - Man. Utd.

21.00 RB Leipzig - Basaksehir

 ?? FOTO AFP ?? Bij Club laten ze niks aan het toeval over. Hans Vanaken droeg zelfs handschoen­en op de persbabbel.
FOTO AFP Bij Club laten ze niks aan het toeval over. Hans Vanaken droeg zelfs handschoen­en op de persbabbel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium