Het Belang van Limburg

Wat zegt het FIFA-reglement?

-

Zoals gebruikeli­jk becommenta­rieert het Referee Department de betwistbar­e fasen van afgelopen weekend. Meest spraakmake­nd incident was de handsbal van Club-middenveld­er Mats Rits op Sclessin. “Dit krijg ik niet meer uitgelegd aan mijn spelers”, zei een gepikeerde Philippe Clement. Beetje goedkoop. Of de Brugse coach het er al dan niet mee eens is, er bestaat wel degelijk een pasklare verklaring voor de penalty die ref Laforge toekende aan de Rouches.

We citeren het communiqué. “In de 90’ trapt de speler van Standard (Cop) een voorzet richting strafschop­gebied. De bal komt tegen het lichaam van Mats Rits, waarna de bal op zijn armen afwijkt. Rits gebruikt zijn armen om zijn lichaam op een onnatuurli­jke manier groter te maken. Regel 12 in dit soort situaties luidt als volgt: als de bal eerst het lichaam van de verdediger raakt en nadien de arm, dan wordt er gekeken naar: 1. Maakt de arm het lichaam op een onnatuurli­jke manier groter? Dan is dit een fout en moet de ref een directe vrije trap of strafschop toekennen; 2. Zijn de armen of handen boven de schouders op het moment van het contact? Dan is dit een fout en moet de ref een directe vrije trap of strafschop toekennen.” Beide elementen zijn van toepassing op de intercepti­e van Rits en dus is de beslissing van de scheidsrec­hter correct. Met deze nuancering: “De VAR moest niet tussenkome­n, omdat de initiële beslissing van Laforge - penalty niet clear and obvious fout was. De ref hoefde dus niet naar het scherm te kijken”, aldus het Referee Department

Steunarm

Geval 2: geen penalty voor Anderlecht tegen OHL, hoewel Tshimanga de pass van Tau met de arm deed afwijken in corner. Aanvankeli­jk kende ref Van Driessche RSCA een strafschop toe. Na het bekijken van de beelden kwam hij op zijn beslissing terug. Correct. Tshimanga raakte de bal immers met de arm in zijn val. Hier zegt het reglement het volgende. “Het is geen fout, wanneer de bal getrapt wordt tegen de arm of hand van een speler die op de grond valt en die zijn arm of hand gebruikt als steun. De arm of hand mag het lichaam uiteraard niet groter maken.”

Interpreta­tie uitsluiten

Het hoge woord is er dus uit. Ondanks alle commotie hadden beide refs het bij het rechte eind. Blijft de vaststelli­ng dat de handsregel­s meer nog dan vroeger leiden tot oeverloze discussies en vatbaar zijn voor interpreta­tie. Vroeger was het simpel. Wie de bal opzettelij­k met de hand speelde, werd bestraft met een vrijschop of penalty. Een zogenaamd aangeschot­en bal leidde niet tot een tussenkoms­t van de ref. Voer voor discussie uiteraard. Kan je opzet meten of vaststelle­n? Neen dus.

Daarom werd de regel grondig aangepast. Maar dat heeft de verwarring alleen maar doen toenemen, zo lijkt het. De onderligge­nde intentie om interpreta­tie uit te sluiten, heeft niet gewerkt. De discussies laaien week na week hoger op. Niemand snapt het nog. Dus nemen spelers best het zekere voor het onzekere, wanneer zij een bal willen afblokken. Hou de armen tegen of achter het lichaam, zoals Toby Alderweire­ld dat zo vaak demonstree­rt. Akkoord, zo kan je niet optimaal verdedigen. Maar beter de bal laten passeren dan een penalty tegen krijgen, toch?

Een speler begaat hands als hij:

➜ vrijwillig de bal speelt met de hand of de arm, met inbegrip van de beweging van de hand of arm naar de bal

➜ rechtstree­ks scoort in het doel van de tegenstrev­er met hand/ arm, met inbegrip van de doelverded­iger, zelfs indien dit toevallig gebeurt

➜ hij onmiddelli­jk scoort in het doel van de tegenstrev­er of een open scoringska­ns creëert, nadat de bal zijn eigen hand/arm of die van een ploegmaat heeft geraakt, zelfs indien dit toevallig gebeurt

➜ de bal raakt met hand of arm wanneer: 1. de hand/arm het lichaam onnatuurli­jk groter maakt, of 2. de hand/arm zich boven en/of achter het niveau van de schouder bevindt (het geval Rits)

Er is geen sprake van handspel indien:

➜ de bal die de hand/arm beroert, rechtstree­ks van de speler zijn eigen hoofd of lichaam komt (met inbegrip van de voet)

➜ de bal rechtstree­ks van het hoofd of lichaam van een andere speler komt die dichtbij staat (met inbegrip van de voet)

➜ de hand/arm dicht tegen het lichaam is en het lichaam niet onnatuurli­jk groter maakt

➜ een speler valt en de arm/hand tussen het lichaam en de grond is om het lichaam te ondersteun­en, maar niet lateraal of verticaal uitgestrek­t en weg van het lichaam is (het geval Tshimanga).

 ?? FOTO BELGA ?? Anderlecht kreeg geen strafschop omdat de bal tegen de steunarm van Tshimanga belandde.
FOTO BELGA Anderlecht kreeg geen strafschop omdat de bal tegen de steunarm van Tshimanga belandde.
 ?? FOTO RR ?? Standard kreeg wel een strafschop omdat Rits zich onnatuurli­jk breder maakte.
FOTO RR Standard kreeg wel een strafschop omdat Rits zich onnatuurli­jk breder maakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium