Het Belang van Limburg

“Meer druk op buitenland­ers”

-

Na drie seizoenen bij de Antwerp Giants was Vanwijn aan een nieuw avontuur toe. Eentje in het buitenland. De Beringenaa­r wou wel eens weten wat hij waard is in een andere, straffere competitie en trok deze zomer naar het Franse Dijon. En dat leverde al meteen succes op: een bronzen plak in de Champions League, twee weken geleden. “Het was best wel vreemd: ik moest met mijn nieuwe club beginnen aan een campagne van... vorig seizoen”, blikt Vanwijn terug. “Een Europese campagne dan nog. Mijn eerste wedstrijd was er meteen eentje met heel wat druk op de ketel. We móesten van Novgorod winnen om de Final 8 in Athene te halen. Dat lukte en daarna werd het nog mooier. We bereikten de halve finales (waarin ze verloren van Burgos, nvdr.) en pakten daarna brons tegen Zaragoza. Begin oktober en ik had al een medaille op zak. (lacht) Van een mooie start gesproken.”

Atletische­r

Ook in de competitie ging Dijon sterk van start met drie zeges in evenveel wedstrijde­n. Afgelopen zaterdag werd Vanwijn nog uitgeroepe­n tot MVP van de partij tegen Elan-Béarnais (87-71-zege). “Dat is natuurlijk leuk en vooral goed voor het vertrouwen, want in het begin was het toch wel even aanpassen,” vertelt Vanwijn. “Het niveau ligt hoger en het is ook een andere manier van spelen. Het Franse basketbal is sneller, atletische­r dan in België. Vorig seizoen werd ik vooral op de 3-positie uitgespeel­d, nu meer op de 4. En dat ligt me wel. Ik kan nu meer voordeel uit mijn snelheid halen, terwijl ik vroeger meer mijn lengte uitbuitte.” Terwijl de ene Champions League nog maar net afgelopen is, begint dinsdag de nieuwe Europese campagne al. Vanwijn en co moeten het in groep B opnemen tegen Keravnos (Cyp), Nymburgk (Tsj) en Bursa (Tur). Alleen de eerste twee stoten door. “We beginnen thuis tegen Keravnos. Op papier een haalbare kaart, al mogen we hen zeker niet onderschat­ten”, waarschuwt Vanwijn, die ook Europees zijn visitekaar­tje wil afgeven. “Ik ben een van de vier buitenland­ers bij Dijon. En daar wordt toch meer van verwacht. Eén slechte wedstrijd? Oké, kan gebeuren. Maar twee of drie op een rij, kan je je niet veroorlove­n. Ik hou wel van die druk, dat houdt me scherp.”

Dochtertje op komst

Vanwijn vertoeft, samen met zijn vriendin Jasmine, al van begin augustus in de stad van de mosterd. Als basketter moest de Beringenaa­r zich even aanpassen, in het gewone leven had hij zijn draai al snel gevonden. “Ik spreek redelijk goed Frans, waardoor de integratie makkelijk verliep”, aldus Vanwijn. “Ook wij kreunen onder de coronamaat­regelen. Al zijn ze in onze regio nog niet zo strikt als in België. Wij mogen bijvoorbee­ld nog op restaurant of ergens iets gaan drinken.” Niet alleen sportief, ook op privévlak heeft Vanwijn de wind in de zeilen. Midden december verwachten Jasmine en Hans hun eerste kindje, een dochtertje. “We kijken er enorm naar uit. We hebben al van alles gekocht: kinderkame­r, kledij, een park... Of ik al zenuwachti­g ben? Nee, nog niet. ‘t Is nog acht weken... Hoewel, als ik goed nadenk: acht weken is nu ook weer niet zolang meer, hé?”

 ?? FOTO MARTIN ALEX ?? In de competitie ging het Dijon van Hans Vanwijn sterk van start met drie zeges in evenveel wedstrijde­n.
FOTO MARTIN ALEX In de competitie ging het Dijon van Hans Vanwijn sterk van start met drie zeges in evenveel wedstrijde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium