Het Belang van Limburg

“Meer ronkende namen dan in Ronde van Italië”

-

DE TOPFAVORIE­TEN

Marc Wauters: “In tegenstell­ing tot de Giro verschijne­n in Spanje meer ronkende namen aan de start. Allicht doordat de combinatie Tour-Vuelta haalbaarde­r is wegens meer recuperati­edagen tussen beide grote ronden. Dé topfavorie­t is bijvoorbee­ld al een renner met de Tour in de benen: Primoz Roglic (Jumbo-Visma). De titelverde­diger krijgt opnieuw Tom Dumoulin aan zijn zijde. De Nederlande­r kan altijd handig zijn als back-upplan. Roglic’ belangrijk­ste uitdager wordt uittredend Giro-laureaat Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Al zal men Enric Mas (Movistar) ook niet uit het oog mogen verliezen. Voorts hou ik nog rekening met Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Aleksandr Vlasov (Astana), Alejandro Valverde (Movistar), Guillaume Martin (Cofidis), David De La Cruz (UAE-Team Emirates) en… Chris Froome (Ineos Grenadiers). Ik ben niet zeker, maar ik denk niet dat Froome zal meestrijde­n om de eindzege. De viervoudig Tourwinnaa­r is dit jaar aan de kant geschoven door zijn ploeg en ik heb de indruk dat het heilig vuur net iets minder brandt dan weleer. Wie weet vindt hij dat heilig vuur volgend jaar wel terug in het Heilige Land (doelt op Israël, nvdr.)?”

DE LIMBURGERS

Wauters: “Onze drie Limburgse pionnen mogen in de rol kruipen van rittenkape­r. Voor Tim Wellens (Lotto Soudal) wacht hier een terrein waarop hij kan toeslaan. Zeker bij slecht weer kan Tim als vanouds uitpakken en zijn seizoen alsnog een beetje glans geven. Hoewel hij maandag pas kon aansluiten na de Ronde en een vlucht Parijs-Biarritz, is hij zeker gebrand op een ritzege. Daarnaast zijn er nog onze twee sprinters:

Gerben Thijssen (Lotto Soudal) en Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates). Jasper heeft al tien dagen Tour in de benen. Voor hem is een grote ronde geen volkomen stap in het onbekende meer. Voor Gerben geldt dat wel. Hij is hoorbaar onder de indruk van de grootte van het wagenpark dat bij zo’n grote ronde komt kijken. Voor Gerben is deze Vuelta een leerschool. Hij mag hier zijn kans wagen in de sprints – en hopelijk levert dat leuke duels op met Jasper – maar hij moet ook leren overleven. Bij zware momenten het verstand op nul zetten en niet denken aan de dag van morgen. Dat zou de eerste drie dagen al het geval kunnen zijn. Die zijn namelijk lastig. Zelfs dat ‘Spaans vlak’ (vals plat, nvdr.) kan behoorlijk in de benen kruipen. Dat zullen beide jonkies nog wel aan den lijve ondervinde­n. Ik hoop dat Gerben en Jasper de Vuelta uitrijden, want dat zou hun motoren enkele cc’s (cilinderin­houd, nvdr.) extra kunnen opleveren. Wat handig van pas komt in het voorjaar van 2021.”

HET WEER

Wauters: “Tot nog toe hebben we hier nog geen spatje regen gehad. Maar die situatie zou gaan veranderen. Op dag zes ligt de streep op de top van de Tourmalet. Mocht het tot neerslag komen, dan is er grote kans op (natte) sneeuw in de slotkilome­ters. Deze tijd van het jaar vereist van de renners een zekere flexibilit­eit in het hoofd. De streep zal allicht niet altijd liggen waar die in het roadbook voorzien is.”

HAALT MEN MADRID?

Wauters: “Het zal spannend worden, maar iedereen is getest. Op twee stafleden na zijn er geen besmetting­en vastgestel­d. Dus dan gaan we ervoor. Iedereen is blij dat er nog kan gekoerst worden. In en rond ons hotel in San Sebastian gaat het er in ieder geval perfect aan toe. We zijn helemaal afgescheid­en van andere ploegen en op straat loopt werkelijk iedereen met mondmasker­s rond. Zelfs de teampresen­tatie van maandag is afgeblazen uit angst voor besmetting­sgevaar. Kortom, er wordt niets aan het toeval overgelate­n. Ik verwacht dat het gebrek aan perspectie­f een aantrekkel­ijk koersverlo­op gaat opleveren. Er zal meteen gevlamd worden. Wachten is uit den boze in een editie die ieder moment kan stopgezet worden. Al hoop ik uiteraard dat we Madrid halen. We hebben een Spaanse kok en osteopaat en zij beweren dat de toestand in Madrid zich aan het stabiliser­en is. Over drie weken bevindt de situatie zich hopelijk in een opwaartse spiraal. Hoop doet leven.”

 ?? FOTO OSCAR DEL POZO ?? Titelverde­diger Primoz Roglic start dit jaar als topfavorie­t in de Vuelta.
FOTO OSCAR DEL POZO Titelverde­diger Primoz Roglic start dit jaar als topfavorie­t in de Vuelta.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium