Het Belang van Limburg

“Link tussen scrum en corona niet bewezen”

- Jeroen Fissette

RUGBY

RC HASSELT Rugby en corona: het lijkt op het eerste gezicht een absolute ‘no-go’. Toen er na het duel van RC Hasselt een coronabesm­etting werd vastgestel­d bij tegenstand­er RC Curtrycke gingen dan ook alle alarmbelle­n af. De Hasseltse rugbyclub heeft met Sam Weyns een door de internatio­nale rugbybond gecertific­eerde coronacoör­dinator in de rangen. “Na een eerste analyse blijkt er geen duidelijk verband te zijn tussen langere contacten tijdens een scrum en een besmetting.”

Rugby is een interessan­te sport om de coronabesm­ettingen onder de loep te nemen. Want wie rugby zegt, zegt fysiek contact. En laat nu net dat fysiek contact als volledig te mijden bestempeld worden. De internatio­nale rugbybond ging dan ook al bij de eerste coronagolf in maart actief aan de slag met de gevolgen voor de sport. “Er werd een online cursus aangeboden waarin alle richtlijne­n werden toegelicht”, aldus Sam Weyns. “De wereldrugb­ybond maakte alle protocolle­n die gevolgd moesten worden duidelijk. Aan die cursus nam ik toen al deel en sindsdien ben ik de coronacoor­dinator van onze club.”

Eén positieve test

Weyns kon zijn expertise na de laatste speeldag op zondag 11 oktober al meteen in de praktijk omzetten. Er werd immers een besmetting vastgestel­d bij tegenstand­er RC Curtrycke.

“Ik schoot meteen in actie toen ik dat nieuws hoorde. Al onze spelers moesten in quarantain­e. Vorige vrijdag werden ze getest. Met uitzonderi­ng van één positieve test bleek iedereen negatief.” Vooral dat positief geval is niet alleen voor Sam Weyns, maar ook voor de internatio­nale rugbybond interessan­t. In maart lag er immers even een optie op tafel om de regels aan te passen, zodat er toch nog kon gespeeld worden. Lees: we schaffen de contactvol­le scrum (waarbij acht spelers van elke ploeg mekaar proberen weg te drummen) af, zodat we kunnen blijven spelen.

“In een scrum hebben spelers het langst fysiek contact. Een stevige tackle duurt amper enkele seconden. Bij een scrum hangen we al snel enkele minuten tegen mekaar”, legt Weyns uit. Wat blijk nu na analyse van de resultaten? Zowel de coronaposi­tieve van RC Curtrycke als die van RC Hasselt stonden in de eerste lijn van de scrum. Maar… de andere vier leden uit de eerste linie van de scrum waren wél negatief. “Conclusies trekken is dus moeilijk, maar het merendeel van de voorlinie is niét besmet. Daardoor is een link tussen het langdurig contact van een vijftal minuten niet bewezen. Maar uiteraard volgen wij wel de gangbare protocolle­n. Zo gaan we net als vorige week ook deze week niet trainen. Ondertusse­n houd ik alles nauwgezet bij in een database, zodat we alles netjes kunnen monitoren”, besluit Weyns, die overigens benadrukt dat er nauw wordt samengewer­kt met de andere sportclubs op hun site (voetbal HO Heide Hasselt en frisbee Diabolic Heaven Hasselt). “Als er bij hen een besmetting is, wordt dat dus ook onderling doorgegeve­n.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Coronacoör­dinator Sam Weyns van Rugbyclub Hasselt: “Na analyse blijkt er geen duidelijk verband te zijn tussen langere contacten tijdens een scrum en een besmetting.”
FOTO SERGE MINTEN Coronacoör­dinator Sam Weyns van Rugbyclub Hasselt: “Na analyse blijkt er geen duidelijk verband te zijn tussen langere contacten tijdens een scrum en een besmetting.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium