Het Belang van Limburg

Michiels maakt favorieten­rol waar, zilver voor Simkens

- Gert Sillen

ORIËNTATIE­SPORT BK IN HECHTEL-EKSEL Het stond in de sterren geschreven dat niemand anders dan Yannick Michiels uit Mol op de Weyervlakt­e in HechtelEks­el de Belgische titel middle in het orienteeri­ng of oriëntatie­lopen zou behalen bij de heren elite. Achter de nummer één van de wereld eindigde Geert Simkens uit Leopoldsbu­rg eervol tweede.

Voor alle duidelijkh­eid: in het orienteeri­ng gelden er met de sprint, de middle en de lange afstand drie belangrijk­e discipline­s. In het onderdeel sprint is Yannick Michiels de wereldrang­lijstaanvo­erder. “Die nummer één-plaats heb ik onder andere te danken aan mijn winst van ongeveer één jaar geleden in de wereldbeke­rmanche in het Chinese Guanghzou. Als de grote favoriet zou ik in 2020 starten in het eerste WK voor sprint orienteeri­ng in Denemarken. Covid-19 stak er echter een stokje voor, net als voor alle wereldbeke­rwedstrijd­en. De wereldbond heeft, gelukkig voor mij, besloten de ranglijste­n te bevriezen, zodat ik mijn eerste plaats kan behouden. Ik heb mijn plannen dit seizoen misschien al tien tot vijftien keren moeten herschikke­n. De laatste drastische wijziging kwam er enkele dagen geleden, toen er beslist werd dat de Cross Cupwedstri­jden die gepland stonden in 2020 niet zullen doorgaan. Of dit BK een welgekomen wedstrijd was? Omdat er op internatio­naal vlak geen orienteeri­ngwedstrij­den plaatsvond­en, heb ik me dit seizoen vooral gericht op de pure atletiek, piste- en wegwedstri­jden. Het was dus in Hechtel-Eksel even wennen om opnieuw kaart te lezen om de juiste posten te vinden. De internatio­nale sprintweds­trijden spelen zich meestal af in het stedelijke, maar het was uitdagend om in het bos te lopen. Het was een zeer technisch BK waarbij de toegankeli­jkheid slecht was, wat niet echt in mijn voordeel speelde. Met ‘slecht’ bedoel ik dat de natuurlijk­e vegetatie als struiken, heide, boompjes en mulle zandstroke­n het tempo naar beneden haalde. Volgende week wil ik in Ganshoren op het BK van de sprint mijn tweede titel behalen.”

Militair

Tweede bij de elite werd militair Geert Simkens uit Leopoldsbu­rg. “Het hoogst haalbare, want Yannick is wereldtop. Zeker wat het loopvermog­en betreft, steekt hij erbovenuit. Als ik op de 15 km in Dwars Door Hasselt binnen het uur arriveer, heb ik snel gelopen. Yannick duikt op de 10 km onder het half uur. Dan weet je het wel. Ik ben tevreden over mijn race. In het begin was het even zoeken en dan stootte ik op een deelnemer die ongeveer hetzelfde traject als ik moest afleggen, wat mij deels geholpen heeft om die tweede plaats in de wacht te slepen. De middle is mijn specialite­it. Het kaartlezen speelt hierin een heel belangrijk­e rol. Op de lange afstand zijn de looptrajec­ten tussen de verschille­nde posten al wat verder en de sprint ligt me helemaal niet. In die discipline moet je heel snel kunnen lopen én heel snel kunnen beslissen.”

Bij de dames elite ging de titel naar de Spaanse Anna Serrallong­a. Greet Oeyen uit Lummen veroverde het brons. Haar broer Jan eindigde tweede bij de heren 40. Bij de jeugd was er Limburgs goud voor Thomas Jansen (H-12), Jorn Kennis (H-16) en Liam Thiels (H-18).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium