Het Belang van Limburg

Halveweg deelt kerk met Roemeense katholieke kerk

- Willy Vandael

RELIGIE ZONHOVEN Volgende zondag vindt in de kerk van de Halveweg de eerste misviering plaats van de Roemeense ‘Griekskath­olieke’ gemeenscha­p van Limburg. Bedoeling is dat het kerkgebouw voortaan met de gelovigen van Roemeense afkomst gedeeld wordt.

Als de coronamaat­regelen het toelaten, zijn er volgende zondag wellicht twee misviering­en in de kerk van de Halveweg. Na de gewone misviering, die om 9 uur plaatsvind­t, komen er normaal gezien een dertigtal Roemeens christenen naar de kerk. De meesten komen van Nederlands­en Belgisch Limburg en enkelen vanuit Duitsland om de eucharisti­eviering bij te wonen. Een goede zaak, vindt Roger Vanhex van de kerkfabrie­k “Het is beter dat we onze kerken goed gebruiken in plaats van ze te laten leegstaan”, zegt hij. “Daarom stimuleert het bisdom zulke initiatiev­en ook.” Het is de bedoeling dat de gelovigen van de Roemeense Grieks-katholieke kerk tweemaande­lijks naar de parochie Halveweg komen voor hun viering. Ze brengen hun eigen priester mee die de viering in het Roemeens doet.

Liturgie

De Roemeense Grieks-katholieke kerkgemeen­schap kan in België in verschille­nde kerken terecht. Onder meer in Brussel, Antwerpen en Luik. Nu dus ook in Limburg. De Roemeense Grieks-katholieke kerk is een Roemeense kerk die Roemeense katholieke­n verzamelt. Vanaf 1945 werd deze kerk bloedig vervolgd. Vele katholieke­n werden daarna gedwongen om toe te treden tot de orthodoxe kerk, die als enige was toegelaten. Pas na 1989 kon deze Roemeense katholieke kerk opnieuw in het openbaar functioner­en. Ze wordt ‘Grieks-katholiek’ genoemd vanwege haar eigen Byzantijns­e liturgie. In Roemenië telt deze kerk 760.000 gelovigen.

 ?? FOTO WIVA ?? Roemeense kerkganger­s maken voortaan ook gebruik van de kerk van de Halveweg.
FOTO WIVA Roemeense kerkganger­s maken voortaan ook gebruik van de kerk van de Halveweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium