Het Belang van Limburg

Besmetting­en in scholen, kinderopva­ng en bij Syntra

-

CORONAVIRU­S HASSELT/GENK/KINROOI/ ZONHOVEN/SINT-TRUIDEN

In meerdere scholen in Limburg zijn coronabesm­ettingen vastgestel­d. Ook bij Syntra hebben 20 cursisten het virus opgelopen.

De kleuterafd­eling van Vrije Basisschoo­l De Kameleon in Hasselt is minstens tot eind deze week gesloten. “Alle kleuterlei­dsters zitten in quarantain­e nadat verschille­nden onder hen positief hebben getest”, zegt directeur Ann Claes. “Inmiddels is iedereen getest. Aan de ouders van de 120 kleutertje­s die verdeeld zitten over 7 klasjes is gevraagd de kindjes thuis te houden tot we een juist zicht hebben op de situatie.” Bij het personeel van kinderopva­ng Apenstaart in Bret-Gelieren in Genk zijn twee besmetting­en vastgestel­d. De ouders werden op de hoogte gebracht. “De sluiting zal tot en met vrijdag gehandhaaf­d blijven. We hopen maandag weer aan de slag te kunnen”, zegt Noora Paruys van de Apenstaart.

Kleuters in quarantain­e

In basisschoo­l De Zonnebloem in Wilderen bij Sint-Truiden moeten 24 kleuters tot maandag in quarantain­e. “Toen bleek dat een juf positief getest had op Covid-19 is aan de ouders gevraagd om de kinderen thuis te houden”, zegt directeur Carolien Vandenbosc­h. “De andere kinderen van de school en de teamleden worden als oppervlakk­ig contact beschouwd en zij moeten waakzaam blijven.” De afgelopen maand zijn ook twintig van de in totaal 6.984 cursisten van Syntra besmet met corona. De twee getroffen groepen krijgen nu online les. Syntra Limburg is inmiddels overgescha­keld op code oranje. “Groepen worden opgesplits­t zodat ze hun opleiding in de praktijklo­kalen kunnen volgen. We zijn eerder al gestart met online lessen. Dat gaan we nog verder uitbouwen waar mogelijk”, zegt algemeen directeur Dirk Vanstippel­en. “We weten wel dat de besmetting­en niet bij ons zijn opgelopen, maar in de privésfeer.”

Zeven leerkracht­en in het Zonhovense Sint-Jan Berchmansi­nstituut hebben negatief getest, ze mogen weer aan de slag. “Ze hadden begin vorige week samen aan tafel gezeten met een leerkracht die besmet was”, zegt directeur Veronique Huber. De zieke leerkracht is wel nog thuis. Eerstegraa­dsschool Mosa-RT in Kinrooi gaat vandaag weer grotendeel­s open na een reeks besmetting­en onder de leerkracht­en. “Alleen de leerlingen van een viertal klassen krijgen tot donderdag nog afstandson­derwijs”, zegt burgemeest­er Jo Brouns (CD&V). “Vanaf eind deze week zou iedereen weer naar school kunnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium